Fidel Castro forsvarer Israels rett til å eksistere

Fidel Castro mener jødene har lidd mye gjennom historien og at Israel har rett til å eksistere. Foto: AFP / SCANPIX. Les mer Lukk

Cubas tidligere president Fidel Castro forsvarer Israels rett til å eksistere og kritiserer Irans president Mahmoud Ahmadinejad for å benekte holocaust.

– Ja, uten tvil, sa Castro til journalisten Jeffrey Goldberg på spørsmålet om Israels rett til å eksistere. Intervjuet som Goldberg har gjort, kommer i siste nummer av tidsskriftet The Atlantic.

Castro sier også at Ahmadinejad må forstå Israels frykt for sin egen overlevelse, og at Iran burde forstå konsekvensene av teologisk antisemittisme.

På spørsmål om Cuba er rede til å opprette diplomatiske forbindelser med Israel, svarte han at slike prosesser tar tid.

– Dette pågikk i 2.000 år. Jeg tror ikke noen er blitt så bakvasket som jødene, mye mer enn muslimene. De blir bakvasket mye mer enn muslimene fordi de får skylda for alt. Ingen beskylder muslimene for noe, sa han i intervjuet.

– Eter mitt skjønn er det som har skjedd med dem, omvendt utvelgelse. Det betyr at de gjennom 2.000 år er blitt utsatt for fryktelig forfølgelse og pogromer. Man skulle tro at de ville ha forsvunnet. Jeg tror at deres kultur og religion har holdt dem sammen som nasjon, sier han videre.

– Jødenes eksistens har vært mye hardere enn vår. Det er ingenting som kan sammenlignes med holocaust, understreket han.

Castro overlot presidentstillingen til broren Raúl da han selv ble syk og måtte gå av for fire år siden. Men han er fortsatt leder av Cubas kommunistparti. (©NTB)