– Rømt russisk nynazist pågrepet i Oslo

En russisk statsborger ble tirsdag pågrepet i Oslo etter å søkt om asyl i Norge. Mannen skal være en beryktet nynazist som har rømt fra lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg. Ytterligere to personer er pågrepet i saken.

En video publisert på YouTube viser angivelig den russiske kickbokseren Vjatsjelav Datsik, mens han søker asyl i Norge, melder TV 2. Ifølge den russiske nettavisen Gazeta rømte Datsik fra lukket avdeling på psykiatrisk sykehus i St. Petersburg for en måned siden.

Politiets utlendingsenhet bekrefter at en russisk statsborger ble pågrepet i deres lokaler tirsdag.

– Jeg kan bekrefte at en russisk statsborger oppsøkte oss tirsdag formiddag. Han leverte fra seg en ladd revolver. Hvorvidt han søkte asyl kan jeg ikke kommentere. Vi kontaktet Oslo politidistrikt, og han ble pågrepet i våre lokaler, opplyser informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet til NTB.

Ytterligere to personer er pågrepet, og de tre fremstilles for varetektsfengsling torsdag.

– Vi har gjort våpenbeslag og andre beslag som gjør at denne saken har høy prioritet. De tre er foreløpig siktet for brudd på våpenloven, opplyser Einar Aas, sjef ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt.

Datsik er i Russland kjent som «Røde Tarzan» og har vært en av frontfigurene i den nynazistiske organisasjonen «Slavisk Forbund».

Organisasjonen ble erklært ulovlig i Russland i mars i år, men gruppen skal ifølge den russiske nettavisen ha opprettet kontor i Norge. (©NTB)