Krekar siktet for oppfordring til terror

Mulla Krekar lot seg tirsdag avhøre av PST i Oslo tingrett. Han er kalt inn til rettslig avhør, siktet for trusler og oppfordring til terrorhandlinger, etter at han i sommer uttrykte trusler mot Erna Solberg. (Foto: Berit Roald / Scanpix) Les mer Lukk

PST har siktet mulla Krekar for oppfordring til terrorhandlinger og trusler og har innledet ny etterforskning av ham.

Mulla Krekar møtte tirsdag til rettslig avhør med PST for å forklare seg om drapstrusler rettet mot Høyre-leder Erna Solberg. Avhøret var lagt til tinghuset fordi Krekar ikke stoler på Politiets sikkerhetstjeneste (PST). og ikke vil avhøres i deres lokaler.

– Vi har utarbeidet en foreløpig siktelse som omfatter trusler, trusler mot myndighetspersoner og for oppfordring til terror, sier politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste til NTB.

Krekar ville ikke selv gi noen uttalelse til pressen i forbindelse med avhøret, men viste til advokat Brynjar Meling som bistår ham under de to dagene i retten.

– Alvorlig siktelse

Najmuddin Faraj Ahmad, som er Krekars virkelige navn, er siktet for å ha framsatt trusler på en pressekonferanse med utenlandske journalister 10. juni i sommer. Her sa Krekar at dersom han blir drept etter å ha blitt tvangssendt fra Norge, vil personen som står ansvarlig for utsendelsen, også dø.

– Den foreløpige siktelsen gjelder svært alvorlige forhold, men det er for tidlig å se hvor dette bærer. Avhøret av Krekar er egentlig et innledende skritt i etterforskningen, sier Blom.

Siktelsen kan bli utvidet til å gjelde trusler mot flere personer. Det er første gang PST tyr til terrorbestemmelsene i loven i forbindelse med Krekar.

– Loven som omhandler oppfordring til terrorhandlinger er fra 2008 og vi har ikke rukket å bruke den på noen, sier Blom.

PST mener han har kommet med drapstrusler mot flere nordmenn på internett, ifølge NRK.

– Skal betale prisen

Om Erna Solberg sa Krekar blant annet dette til de utenlandske journalistene.

«Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen.»

Krekar var innkalt til avhør med PST og møtte i Oslo tinghus sammen med sin advokat Brynjar Meling.

– Han er blitt anmeldt og nå er vi her, er Melings knappe kommentar til NTB om avhørene som skjer bak lukkede dører i Oslo tinghus. (©NTB)