Nordkoreansk partikonferanse neste uke

Portretter av Nord-Koreas grunnlegger Kim Il-sung (til venstre) og hans sønn, den nåværende lederen Kim Jong-il, slik de vises på portretter som alle nordkoreanske hjem er forpliktet til å ha i sine hjem. Nå skal den neste i arverekkefølgen, Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un, utpekes på et partimøte i Pyongyang neste uke. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Det nordkoreanske kommunistpartiets konferanse i neste uke vil peke ut en ny framtidig leder for den lukkede staten, tror observatører.

Det partikontrollerte nyhetsbyrået Korean Central News Agency (KCNA) kunngjorde tirsdag at konferansen vil finne sted i Pyongyang 28. september.

Byrået beskriver møtet som historisk.

Det er ventet at møtet vil gi Kim Jong-ils yngste sønn en formell plass i landets toppledelse. Sønnen, Kim Jong-un, skal allerede være utpekt som sin fars etterfølger i det kommunistiske dynastiet.

Den 68-årige lederen av Nord-Korea ble rammet av slag i 2008, og skal også lide av nyresvikt. Derfor har det lenge vært spekulasjoner om hvordan partiet forbereder en maktovertakelse. Men det antas at Kim Jong-il vil bli sittende enda en stund, så lenge helsen tillater det.

Nøkkelpost

– Sønnen er ventet å få en nøkkelpost i partiet, men det vil ikke bli offentliggjort på en stund, mener professor Yang Moo-jin ved Universitetet for Nord-Korea-studier i Seoul.

En annen sørkoreansk ekspert, Kim Yong-hyun, tror partikonferansen formelt vil gjøre Kim Jong-un til farens framtidige etterfølger, men også han tror det vil ta tid før en slik beslutning blir gjort kjent.

Andre mener Kim Jong-un vil få flere poster i maktapparatet, slik han far i sin tid gjorde. Dessuten er det ventet at flere av hans støttespillere vil bli tildelt posisjoner. Blant dem er Kim Jong-ils mektige svoger, Jang Song-thaek.

Hemmelighetsfullt

Ettersom regimet i Pyongyang holder det meste hemmelig, blir ekspertene overlatt til å tyde de kunngjøringer og informasjon som ellers kommer ut.

Kims Jong-un er rundt 27 år. Det var lenge antatt at en av hans eldre brødre var utsett som kronprins, inntil det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap antydet noe annet i januar i fjor.

Da Kim Jong-il besøkte Kina i forrige måned, ble det spekulert i at lederen ville forberede Nord-Koreas nærmeste støttespiller på maktoverdragelsen.

– Det blir interessant å se om det er noen endringer i den økonomiske politikken, ettersom Nord-Korea er under press fra Kina for å introdusere økonomiske reformer, sier Kim Yong-hyun, som er professor ved Dongguk-universitetet.

Utsatt

Partikonferansen skulle egentlig finne sted i begynnelsen av september, men ble utsatt uten at det ble oppgitt noen grunn. Nordkoreanske tjenestemenn opplyste til internasjonale nyhetsbyrået at årsaken var en stor flom i august og en tyfon som rammet landet.

Men observatører mener den egentlige grunnen var at Kim Jong-il var for syk, eller også at det pågår en maktkamp innad i partiet.

Møtet neste uke blir det første store, offisielle møtet i partiet siden en partikongress i 1980, der den nåværende lederen Kim Jong-il ble utpekt til å etterfølge sin far, Kim Il-sung. Maktskiftet skjedde i 1994, da Kim Il-sung døde.

Etter sin død ble Kim Il-sung utpekt til å være Nord-Koreas president til evig tid.