Massedemonstrasjon mot Sverigedemokraterna

Over 10.000 personer møtte opp for å demonstrere mot Sverigedemokraterna. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Over 10.000 personer samlet seg i kveld på Sergels torg for å demonstrere mot at Sverigedemokraterna er inne i den svenske Riksdagen.

Fakta om valget i Sverige  

Oppslutning og mandatfordeling når 100 prosent av stemmene er telt. Differanse fra forrige valg i parentes:

Partiene

Moderata Samlingspartiet: 30,0 % (3,8)

Centerpartiet: 6,6 % (-1,3)

Folkpartiet liberalerna: 7,1 % (-0,4)

Kristdemokraterna: 5,6 % (-1,0)

Arbetarepartiet-Socialdemokraterna: 30,8 % (-4,2)

Vänsterpartiet: 5,6 % (-0,3)

Miljöpartiet de gröna: 7,2 % (2,0)

Sverigedemokraterna: 5,7 % (2,8)

Blokkene

Alliansen: M, C, FP, KD: 49,3 % (1,1)

De rødgrønne: S, MP, V: 43,6 % (-2,5)

SD: 5,7 % (2,8)

(Kilde: SVT) (©NTB)

- Vi er her for å vise at vi ikke støtter rasisme. Jeg vil at vi skal samles for å spre glede og for å vise at vi bryr oss, sier Felicia Margineanu, som startet Facebook-oppropet og fikk folk til å komme til Sergels torg.

Felicia Margineanu fra Sollentuna laget Facebook-gruppen i misnøye over gårsdagens valg, og ba folk om å demonstrere. Ifølge Expressen var det over 10.000 personer som hadde samlet seg på torget for å vise sin misnøye med Sverigedemokraternas markante fremgang.

Les også: Kaos etter politisk jordskjelv
Les også: Nazist innvalgt i Sverige

Det høyreradikale partiet Sverigedemokraterna er etter valget inne i den svenske Riksdagen med 20 mandater.

- Tenk at vi kan gjøre dette sammen

Da demonstrasjonen begynte klokken 18 i kveld var torget fullsatt.

Felicia holdt appell til de oppmøtte:

- Jeg er bare 17 år. Se hva jeg har gjort. Tenk at vi kan gjøre dette sammen, sier Felicia, ifølge Expressens reporter på stedet.

Demonstrantene holdt opp plakater med slagord som «Ingen rasister i Riksdagen», «Stopp utvisningen av asylsøkere, «Nei til SD» og «Ja til demokrati».

Det ble også avholdt demonstrasjon i Gøteborg, hvor om lag 5.000 personer hadde møtt opp.

Det har vært stort engasjement mot det høyreradikale partiet i Sverige før valget. Aftonbladet har lansert kampanjen «Vi gillar olika», som i skrivende stund støttes av over 137.000 på Facebook.

Proteststemmer?

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt holdt en pressekonferanse mandag ettermiddag, dagen etter valget som fratok hans borgerlige alliansen flertallet i Riksdagen.

Han påpekte at det er historisk lite skille mellom Moderaterna og Socialdemokraterna. Han viste også til at støtten blant velgerne til hans parti Moderaterna og den borgerlige alliansen har økt.

Reinfeldt noterte seg også at partiet Sverigedemokraterna (SD), som han omtalte som innvandringsfiendtlig, hadde klart å sanke 330.000 stemmer.

– Partiets kjerne består, de vil se et helt annet Sverige. Men det er ikke det samme som at deres velgere tenker det samme, sier Reinfeldt.

Han mener mange av velgerne ikke nødvendigvis ikke har samme syn som det han kaller partiets kjerne, men tror mange stemte på SD som en protest.

Kaos

Det parlamentariske bildet dagen etter valget ble omtalt som «uklart», «kaotisk» og «uforutsigbart» av politikere og kommentatorer.

Årsaken til uroen er at regjeringen fryktes å gå en ustabil periode i møte, ettersom den borgerlige alliansen ikke sikret flertall, men trolig må regjere med Sverigedemokraterna som vippeparti.

Selv om det fortsatt skal finregnes før det offisielle valgresultatet er klart, tyder alt på at statsminister Fredrik Reinfeldt nå forbereder seg på å rydde opp i «kaoset».

– Valget 2010 er avgjort, men ennå ikke ferdigregnet, slo statsminister Fredrik Reinfeldt fast mandag.

Og telefonene han tar de neste dagene, får betydning for hvor humpete veien blir for regjeringen de neste fire årene.

Dilemma

Statsministeren kommer ikke til å forhandle i medienes og ekspertenes påsyn. Men han har allerede fridd offentlig til Miljöpartiet, samtidig som han gjentatte ganger har slått fast at Sverigedemokraterna ikke kommer til å bli tatt inn i varmen. Det til tross for partiets brakentré inn som Riksdagens vippeparti.

Dilemmaet for Reinfeldt er hvor bredt han er villig til å gå de rødgrønne i møte for å sikre støtten han trenger for å slippe å forholde seg til Sverigedemokraterna.

Rødgrønt utspill

Peter Eriksson i Miljöpartiet mener det ville være merkelig om ikke det største partiet i Riksdagen, nemlig Socialdemokraterna, skulle bli hørt i forhandlingene som nå står for dør.

– Om den parlamentariske situasjonen er like uklar når valgresultatet er klart på onsdag, må Fredrik Reinfeldt ta kontakt med alle de rødgrønne og ikke bare Miljöpartiet, sa Eriksson mandag.

Miljöpartiet gjorde et svært godt valg, og blir det tredje største partiet i Riksdagen. Seieren har en bitter bismak i og med at partiets alliansepartnere Socialdemokraterna og Vänsterpartiet gikk tilbake. Innad mener flere at partiet må tilbys statsrådsposter dersom det skal gå med på et samarbeid. Andre mener det vil være å svike velgerne å vende det rødgrønne samarbeidet ryggen.

– Ikke støtteparti

Om det dreier seg om taktiske utspill i mediene, eller et reelt uttrykk for lojalitet til de rødgrønne samarbeidspartnerne, kan bare Miljöpartiets Maria Wetterstrand og Peter Eriksson svare på.

Men talspersonene for partiet, som mange nå venter skal bryte ut og «redde» den borgerlige alliansens mindretallsregjering, har gjort det klart at de forventer en mer ydmyk tilnærming fra Reinfeldt.

– Miljöpartiet kommer ikke til å opptre som et støtteparti for den borgerlige alliansen hvis den skal regjere i mindretall, lød det under pressekonferansen mandag.

Må velge

Reinfeldt antydet mandag at forhandlingene kan begynne når resultatet er klart onsdag. Regjeringen håper han å ha klar innen den nye Riksdagen kommer sammen 4. oktober.

– Vi skal bruke tiden fram til da på å tenke og analysere valgresultatet og føre en dialog, sa Reinfeldt.

Uansett hva han velger, kan ikke Sverigedemokraternas historiske gjennombrudd og innmarsj i Riksdagen ignoreres av statsministeren.

Partiet krever selvsagt å bli hørt. Tross alt har 330.000 svensker stemt på partiet, og det får 20 representanter i Riksdagen.

– Det er absolutt en drømmesituasjon for oss å komme i vippeposisjon. Det er den sterkeste posisjonen man kan ha for å få gjennomslag for sin politikk, sier Sverigedemokraternas pressetalsmann Erik Almqvist til NTB.