Enorm orkan passerer forbi Bermuda

Orkanen Igor var mange ganger større enn øya selv. Les mer Lukk

Lille Bermuda unngikk søndag så vidt en fulltreffer fra en enorm orkan som var mange ganger større enn øya selv.

Ifølge det amerikanske orkansenteret i Miami ville orkanen Igor passere like nordvest for øya, men det ville ikke spare øya for vind, regn og høye bølger.

Allerede før Igor kom, pisket voldsomme vindkast, tunge dønninger og kraftig nedbør inn mot strendene fra sør. Trær ble knekt tvers over, strender ble vasket bort, kraftledninger blåste ned, og 21.000 abonnenter var uten strøm.

Igor er en sjeldent stor orkan i utstrekning. Ifølge orkansenteret i Miami har vinden orkans styrke hele 150 kilometer fra stormens øye.

Det var ventet at stormen ville feie inn over Bermuda for fullt natt til søndag. Den kan bli den verste som noensinne har rammet den lille britiske kolonien i Atlanterhavet og dens 65.000 innbyggere.

Statsminister Ewart Brown advarte innbyggerne og ba dem forberede seg på det verste, selv om husene på øya er solide takket være svært strenge bygningsforskrifter.

I dagene før stormen spikret innbyggerne dessuten finerplater foran butikkvinduene for å beskytte dem.

Bermuda, som ligger utenfor østkysten av USA, er et populært feriested for amerikanere og et viktig senter for den internasjonal bank- og finansnæringen. (©NTB)