Utskjelte Sverigedemokraterna inn i Riksdagen

Jubel under Sverigedemokraternas valgvake søndag. (Foto: EPA/FREDRIK SANDBERG/Scanpix) Les mer Lukk

Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna kommer inn i Riksdagen og har med et smell fått sitt gjennombrudd i svensk politikk.

Partiet lå ved 22.30-tiden søndag kveld an til å få støtte fra omkring 6 prosent av velgerne og 20 mandater i Riksdagen.

Det er i overkant av oppslutningen partileder Jimmie Åkesson og hans allierte har fått på meningsmålingene før valget.

– Vi har fått et sterkt mandat til å gjennomføre vår politikk. Vi tar ansvar, og vi er rede til å respektere det svenske folkets valg. Vi låser oss ikke i blokkpolitikk, sier partiets talsmann Erik Almqvist, som nå kommer inn i Riksdagen.

På vippen?

Partiet kan også få en betydningsfull rolle i Riksdagen på vippen mellom de to store blokkene.

– Vi kommer til å utnytte våre krefter maksimalt i Riksdagen, sa partisekretær Björn Söder tidligere.

Sverigedemokraterna har allerede i flere år vært representert på lokalt og regionalt nivå i svensk politikk.

Partiet blir nå det første nye partiet i Riksdagen på 19 år, noe som betyr at Sverige, i likhet med en rekke andre europeiske land, har fått et parti på ytterste høyre fløy i sin nasjonalforsamling.

Siden han ble partileder i 2005, har Jimmie Åkesson jobbet med å endre inntrykket av Sverigedemokraterna i den svenske befolkningen. Plass i Riksdagen har hele tiden vært hans mål.

Nekter å samarbeide

I tillegg til krav om en mer restriktiv innvandringspolitikk har Sverigedemokraterna fokusert på kriminalitetsbekjempelse og eldreomsorg i valgkampen.

– Fremfor alt må vi begrense den europeiske innvandringen kraftig, men vi har ikke satt noe bestemt tall på det, sier Almqvist.

Partiets valgmøter, valgboder og plakater ble ødelagt og angrepet under valgkampen, noe mange eksperter mener ga Sverigedemokraterna unødvendig mye oppmerksomhet i mediene.

Almqvist bekrefter at Sverigedemokraterna er rede til å samarbeide med hvem som helst i Riksdagen, men begge de to store blokkene har gjort det klart at de ikke vil ha noe med partiet å gjøre. (©NTB)