Kina innstiller kontakten med Japan

Anti-japanske demonstrasjoner begynte i Kina i forrige uke etter at japanske myndigheter arresterte kapteinen på en fiskebåt som hadde kollidert med to japanske kystvaktskip. Foto: Reuters / Tyrone Siu / SCANPIX Les mer Lukk

Konflikten mellom Kina og Japan tilspisses etter at Japan nekter å løslate en kinesisk kaptein. Kina truer Japan med «alvorlige konsekvenser».

Kinesiske myndigheter innstilte all bilateral kontakt på toppnivå med Japan søndag, etter at Japan fortsatt nektet å løslate kapteinen, som har vært fengslet siden starten av september.

Fengslingen ble søndag forlenget til 29. september. Kort tid etter at opplysningen ble kjent, ga den kinesiske regjeringen beskjed om at all kontakt med den japanske regjeringen er innstilt.

– Alvorlige konsekvenser

– Hvis Japan handler egenrådig, og gjør feil etter feil, kommer Kina til å komme med kraftige mottiltak, og Japan må ta konsekvensene, sa talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet, Ma Zhaxu.

Japanske myndigheter arresterte mannskapet på en kinesisk fiskebåt i begynnelsen av september. Mannskapet ble senere løslatt, men kapteinen holdes fortsatt av japanerne, som mener han med overlegg hadde styrt båten inn i to japanske kystvaktskip.

Japans ambassadør i Beijing er siden innkalt til kinesisk UD minst fem ganger for å bli presentert kravet om at kapteinen må løslates.

– Alvorlig skade

Den forlengede fengslingen har utløst sterke reaksjoner fra Kina, som krever en umiddelbar løslatelse.

– Japans avgjørelse har skadet kinesisk-japanske forbindelser alvorlig, var beskjeden som ble brakt videre av kinesisk statlig TV.

Kina har innstilt kontakten på ministernivå og avlyst en parlamentarikerreise til Japan. Et statsministermøte mellom de to landene i neste uke i New York kan også bli avlyst.

Kystvaktskipene og fiskebåten befant seg i nærheten av de små øyene Senkaku, som er under japansk kontroll, da hendelsen inntraff. De små øyene i havet nordøst for Taiwan kalles på kinesisk Diaoyu, på japansk Senkaku. Begge land gjør krav på dem (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.