BPs katastrofebrønn stengt for godt

Bildet viser det siste arbeidet som ble utført for å tette oljebrønnen helt. Foto: Reuters/SCANPIX Les mer Lukk

BPs ødelagte brønn i Mexicogolfen ble søndag stengt for godt.

Fem måneder etter at en eksplosjon på en borerigg førte til en av de største miljøkatastrofene i amerikansk historie, kunne amerikanske myndigheter erklære brønnen for «død».

BP begynte fredag å pumpe den siste sementen inn i Macondo-brønnen, som har lekket anslagsvis 4,9 millioner fat olje.

Nå regner BP med at brønnen er fullstendig tett, og det omfattende arbeidet på havbunnen er avsluttet.

Les også: Vi prøvde ikke å spare penger

President Barack Obama sa søndag at arbeidet med å gjenoppbygge samfunnene langs den amerikanske kysten nå blir hovedprioriteringen.

Oljelekkasjen kom etter en eksplosjon på oljeplattformen Deepwater Horizon 20. april. Elleve personer omkom i eksplosjonen. To dager senere begynte enorme mengder olje å strømme ut i havet.

Les også: - Må få alle fakta på bordet

Utslippene fra brønnen ble stanset 15. juli, men arbeidet med å sikre brønnen har fortsatt fram til nå. De reelle konsekvensene oljesølet har fått for miljøet er omstridt blant forskerne, selv utslippet er det største som har skjedd i vann noensinne.

Oljeutslippet medførte et fall i markedsverdien til den britiske olje- og energigiganten BP på over 70 milliarder dollar. Amerikanske myndigheter har også sikret at BP setter av midler til å betale for opprydning og eventuell erstatning til de mange som ble rammet av katastrofen. (©NTB)

Les også: - BP vedgår feilgrep

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.