Ulykkeshelg i jaktfjellet

En 51 år gammel mann fra Hamar ble sendt til sykehus etter å ha blitt truffet av et vådeskudd i Vang i Hedmark søndag. I løpet av helgen har tre personer blitt skadd i jaktulykker.

– Det er ikke mange alvorlige jaktulykker i Norge. Dødsulykker skjer i gjennomsnitt annenhvert år. Men hver ulykke er en for mye, sier Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund til NTB.

To i Hedmark

I Hedmark kom jaktsesongens første ulykke fredag. Da ble en mann i 40-åra truffet i hodet av et hagleskudd da han var på jakt i Trysil. Søndag var mannen skrevet ut av sykehuset, opplyser politiet.

Søndag skjedde det igjen. En Hamar-mann som jaktet fugl i Vang, ble truffet av et vådeskudd i beinet. 51-åringen ble fløyet til sykehus, men skadene var ikke livstruende.

Også i Sirdal i Vest-Agder var uhellet ute søndag. En 14 år gammel gutt som var med faren på jakt, fikk hagl i ansiktet, brystet og en overarm. Heller ikke gutten ble alvorlig skadd.

Viktig med oversikt

– Folk må vise vett og forstand. Aldri løsne skudd før du er sikker på at det ikke er noen i bakgrunnen som kan bli truffet. Og hold alltid kontakten med de andre du jakter med, sier Farstad.

Han vil ikke kommentere helgens ulykker spesielt, men mener at jegere flest er flinke til å overholde sikkerheten når de er ute og jakter.

– Det finnes ingen nasjonal oversikt over jaktulykker i Norge. Men bak hver dødsulykke ligger det rundt to millioner jaktdager, så ulykkestallet er ikke veldig høyt, opplyser Farstad.

I fjor døde to personer i forbindelse med jakt.

Jaktkameraten først

– De fleste ulykker skjer i litt opphetede situasjoner, når fuglene letter og jegeren ikke helt vet hvor kameraten er, sier Farstad.

Men det kan være lurt å tenke seg om en ekstra gang før skuddet løsnes.

– Det er bedre å angre på skuddet du ikke løsnet, enn på skuddet du løsnet. Samme hvor stor og fin den fuglen er, er den ikke verdt kameraten din, sier Farstad.

Alle som skal jakte i Norge, må ha jegerprøven og betale jegeravgift. I fjor var gjennomsnittsalderen på de rundt 200.000 jegerne i landet 45 år. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.