Rødgrønne 5,2 prosentpoeng bak

I en fersk meningsmåling lørdag haler opposisjonsleder Mona Sahlin innpå statsminister Fredrik Reinfeldt, som imidlertid fortsatt ser ut til å vinne søndagens valg i Sverige. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX Les mer Lukk

De svenske partilederne angrep hverandre med tungt skyts på valgkampens siste dag. Trass i fremgang for de rødgrønne på målingene, tror ekspertene de borgerlige vinner valget.

På den aller ferskeste målingen, som ble kunngjort bare et drøyt døgn før valget er over, får alliansen en oppslutning på 49,3 prosent, mens de rødgrønne får støtte fra 44,1 prosent av velgerne.

For to dager siden var avstanden mellom de to blokkene på denne målingen 8,9 prosentpoeng.

Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna får støtte fra 4,4 prosent av de spurte.

Også målinger i de fleste avisene lørdag viste at de rødgrønne haler innpå de borgerlige, som imidlertid fortsatt ligger an til å vinne valget.

- Alliansen vinner

– Alliansen vinner, slo Expressen fast på lederplass lørdag.

– Det mest sannsynlige scenariet er at alliansen vinner og får eget flertall, skriver valgforskeren Henrik Oscarsson på sin blogg.

– Det nest mest sannsynlige er at vi får en mindretallsregjering der alliansen regjerer videre med parlamentarisk støtte fra Miljöpartiet, legger statsviteren til.

Ifølge Oscarssons gjennomsnittsmåling ligger alliansen nå rundt 6 prosentpoeng foran de rødgrønne.

Angrep opposisjonen

Alliansen avsluttet sin valgkamp på Sergels torg i Stockholm med nye angrep på de rødgrønnes økonomiske politikk.

– Det mest vesentlige er at de ennå ikke har presentert noen regjeringspolitikk som det går an å styre Sverige etter, sa Reinfeldt foran noen hundre fremmøtte mens regnet bøttet ned.

Han hevdet at de rødgrønne ikke har dekning for flere av sine forslag, og at disse derfor «ikke er gjennomførbare».

At Sverige kom seg greit gjennom finanskrisen og nå opplever en økonomisk opptur, har vært en viktig valgkampsak for alliansen.

– Klart seg bra

– Jeg synes de har klart seg bra de siste fire årene, og jeg har stor tillit til Fredrik Reinfeldt og finansminister Anders Borg, sier Eva Beckström til NTB etter alliansens møte.

Hun har allerede stemt på Moderaterna og får støtte fra Joel Möller, som også har bestemt seg for å gi sin stemme til ett av de fire alliansepartiene.

– De har klart seg veldig bra, fremfor alt når det gjelder økonomien. Jeg kunne skrive under på det meste av det de sa her nå, sier han.

– Mulig å endre stemme

De rødgrønne partilederne brukte lørdag tid og krefter på en siste appell til de 1,9 millioner velgerne som har forhåndsstemt.

– Til dem som har stemt, men angrer seg: Det går an å ombestemme seg, sa opposisjonsleder Mona Sahlin på et valgmøte i Kungsträdgården i Stockholm.

Før møtet uttrykte hun håp om at fremgangen på målingene den siste uken kan gi et regjeringsskifte.

Håkan og Nina, som støtter henholdsvis Miljöpartiet og Vänsterpartiet, var blant de få som hadde møtt fram på arrangementet.

– Det er fortsatt en mulighet for en rødgrønn regjering, sier de to til NTB.

Nina tror de rødgrønnes forsprang på meningsmålingene fra tidligere i år kan ha gått tapt fordi de ble for seierssikre.

De rødgrønne fortsatte lørdag å hamre inn sitt budskap om at de ønsker å satse på velferd i stedet for skattelettelser til de rike, slik opposisjonen mener de borgerlige gjør.

Historisk valg

Søndagens valg blir historisk uansett utfall. Dersom opposisjonen går av med seieren, får Sverige sin første kvinnelige statsminister.

Hvis de borgerlige blir sittende, har svenske velgere for alvor brutt Socialdemokraternas dominerende stilling ved for første gang å gi en sentrum-høyre-regjering fornyet tillit.

For første gang på 19 år kan også svenskene stemme et nytt parti inn i Riksdagen, nemlig det innvandringskritiske Sverigedemokraterna. Ingen av de to store blokkene vil samarbeide med partiet. (©NTB)

Se video: Partienes velgerfrierier

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.