Tsjetsjensk separatistleder løslatt i Polen

Den tsjetsjenske separatistlederen Akhmed Zakajev ble pågrepet av polsk politi fredag. (Foto: SCANPIX/REUTERS) Les mer Lukk

Den tsjetsjenske separatistlederen Akhmed Zakajev ble løslatt etter knapt en dag bak polske murer. Russland krevde ham utlevert.

Zakajev ble løslatt fredag kveld, etter at en polsk domstol avgjorde at han ikke kunne holdes fengslet.

Zakajev ble pågrepet av polsk politi fredag morgen, med bakgrunn i en arrestordre utstedt av russiske myndigheter. Han kom til Warszawa torsdag for å delta på en to dager lang konferanse for flyktninger fra det krigsherjede Tsjetsjenia.

– Polen respekterer demokratiske verdier, sa Zakajev da han smilende forlot rettslokalene i Warsawa, viste bilder fra den polske TV-stasjonen TVN24.

Han fortalte at han hadde planer om å få med seg den siste dagen av konferansen i den polske hovedstaden.

Krevde utlevering

Zakajev er tidligere geriljaleder og talsmann for den tsjetsjenske separatistpresidenten Aslan Maskhadov som ble drept av russiske styrker i 2005.

Den russiske riksadvokatens kontor planla fredag å sende et krav om utlevering av Zakajev til Russland.

– Riksadvokatens kontor forbereder materiale som vil bli oversatt til polsk og oversendt de riktige organer i Polen for å få ham utlevert til Russland, sa talskvinne Marina Gridneva til nyhetsbyrået AFP.

Russlands visestatsminister Aleksandr Khloponin sa til nyhetsbyrået Interfax at Zakajev må stilles for retten og kaller ham «en internasjonal kriminell og terrorist».

Pågrepet

Polititalsmann Mariusz Sokolowski sa ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters at de måtte pågripe Zakajev siden han er etterlyst internasjonalt. Han ble advart på forhånd mot å komme til Polen siden han risikerte å bli arrestert.

Polsk påtalemyndighet ba retten om å avgjøre fengslingsspørsmålet, noe som altså resulterte i løslatelse. Ifølge TVN24 hadde rettens avgjørelse bakgrunn i det faktum at Zakajev har hatt politisk asyl i Storbritannia siden 2003. Han har bodd i London siden.

– Russisk press

Nordmannen Ivar Amundsen, direktør for Chechnya Peace Forum i London og som samarbeider nært med Zakajev i London, betegner det som oppsiktsvekkende at polske myndigheter reagerte som de gjorde, og kaller det «å gi etter for russisk press».

– Zakajev har tidligere vært minst fem ganger i Polen med polsk visum og polske myndigheters vitende. At Polen nå snur og gir etter for russisk press, er det virkelig oppsiktsvekkende i saken, sa Amundsen til NTB før løslatelsen.

Zakajev hadde selv avtalt et møte med polske myndigheter fredag morgen klokken 7.30, og han var på vei til møtet da politi ba ham gå over i deres bil, fortalte Amundsen på telefon fra Warszawa.

– På grunn av dette tøvet fra polske myndigheter vil han nå trolig bli avhørt om anklagepunktene i den russiske etterlysningen, men jeg regner med at han blir satt fri i løpet av dagen, sa Amundsen.

– Ingen problemer

– Polen er et demokratisk og suverent land. Da jeg forsto at det ikke ville oppstå problemer, kom jeg bare hit, sa Zakajev da han ankom påtalemyndighetens kontor fredag morgen, ifølge Reuters.

Chechnya Peace Forum har sitt hovedkvarter i London og har vært drevet derfra siden 2006 i tett samarbeid med blant andre Zakajev.

Amundsen forteller at Zakajev allerede i 2002 ble frikjent i en domstol i London for anklagene russiske myndigheter retter mot ham, og at han siden har drevet en omfattende reisevirksomhet, ikke minst i Europa. Frifinnelsen i London er blitt respektert i alle land Zakajev har besøkt.

Zakajev har blant annet besøkt Norge minst ti ganger, forteller Amundsen. (©NTB)