Trolig nytt vulkanutbrudd på Island neste år

De store vulkanutbrudd under isbreen Vatnajøkull ved Grimsfjell utløste full alarm på Island i april. En 10-15 kilometer høy søyle av damp og aske sto rett til værs. Scan-Foto: Mats Wibe Lund Les mer Lukk

Islandske geologer har kommet til at det er 60 prosents sjanse for et nytt vulkanutbrudd på Island innen ett år, og 95 prosent sjanse for at utbruddet kommer innen fem år.

– Helt sikkert, med 99 prosent sjanse, er det at utbruddet kommer om fem til ti år, heter det i én av konklusjonene fra den to dager lange konferansen på Keflavik på Island om sikkerhet og vulkanutbrudd.

Det er blitt hevdet at vulkanen Katla svært ofte har utbrudd kort etter at en annen islandsk vulkan – i dette tilfelle vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull – har rørt på seg. På konferansen ble det opplyst at Katla nå er relativt rolig, men at det for tiden er aktivitet under en tredje vulkan ikke langt unna Katla.

– Denne vulkanen har en helt spesiell type blanding av magma og gass, og er som sådan interessant og verd å følge med på, mener geologene som fulgte konferansen på Island. (©NTB)