Fødte en sønn i boliviansk fengsel

Stina Brendemo Hagen har ikke oppgitt identiteten på barnets far utover at det er en søramerikansk mann hun har truffet mens hun har sittet i varetekt i kvinnefengselet i Cochabamba. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX) Les mer Lukk

Norske Stina Brendemo Hagen (19), som sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia, fødte torsdag en sønn.

Norske Stina Brendemo Hagen (19), som sitter fengslet i Cochabamba i Bolivia, fødte torsdag en sønn.

Den norske 19-åringen ble i april dømt til 13 års fengsel for forsøk på smugling av 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge. Venninnen Madelaine Rodriguez (23) fikk samme straff. Flere andre er også dømt i samme sak.

– Vi fikk beskjeden i dag, men har ikke vært på sykehuset ennå. Det er naturlig at vi reiser dit for å se hvordan det går med mor og barn, sier statsadvokat Cynthia Escobar Oblitas til VG Nett.

Barn ingen betydning

Utenriksdepartementet vil ikke kommentere fødselen, men bekrefter at de har jevnlig kontakt med Brendemo Hagen. Under rettssaken var det tydelig at den unge norske kvinnen var gravid, men det fikk ingen innvirkning på straffesaken mot kvinnene.

– Vi har kvinner i fengsel som har opptil seks barn. Dersom Stina Brendemo Hagen virkelig er gravid, så får det ingen innvirkning på prosessen som er i gang, sa hovedaktor Claudia Mancilla til NTB mens rettssaken pågikk i april.

Stina Brendemo Hagen har ikke oppgitt identiteten på barnets far utover at det er en søramerikansk mann hun har truffet mens hun har sittet i varetekt i kvinnefengselet i Cochabamba.

Har anket

Brendmo Hagen har anket dommen på 13 års fengsel. Hun hevder hun ikke ante noe om det store partiet med kokain som ble funnet i koffertene til de tre norske kvinnene i mai 2008. Statsadvokaten har på den andre siden anket dommen mot Madelaine Rodriguez fordi hun anser dommen for å være for mild.

– Hun er tungt involvert i denne saken, og hun burde fått 25 års fengsel, sa Mancilla etter at dommen falt.

Da de tre norske kvinnene ble pågrepet 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba, hadde de også med Rodriguez’ to år gamle datter. Også da engasjerte norske myndigheter seg, men bare for å bringe den lille jenta hjem til Norge. Etter en snau måned sammen med moren i fengselet ble toåringen hentet til Norge av sin egen mormor.

Brendemo Hagen uttalte til Dagbladet mens hun fremdeles var gravid, at hun ikke ville sende fra seg sitt barn.

Stor sak

Foruten de to kvinnene ble norskbolivianske Augusto Toro-Blacutt (24) og hans onkel Alex Toro-Blacutt (44) dømt som bakmenn i saken. Begge fikk 20 års fengsel for sin befatning med smuglingsforsøket. Den tredje norske kvinnen rømte imidlertid til Norge i vinter og er under etterforskning for smuglingsforsøket her i landet.

Også flere andre ble straffet i saken, som også vakte oppsikt i bolivianske medier. Selv i Bolivia skal det være forholdsvis sjelden at et helt kokainnettverk rulles opp fra kurerer til bakmenn. Derfor fikk saken også oppmerksomhet i lokale medier mens den pågikk i april.

Det er ikke klart når ankesaken vil starte. (©NTB)