– La Luxembourg ta alle sigøynerne
Frankrike slår tilbake mot kritikken for sin behandling av sigøynere. Tirsdag kom disse sigøynerne til Romanias hovedstad Bucuresti etter å ha blitt sendt ut av Frankrike. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk
Uttalelsen falt under en middag med franske senatorer.
– Han sa at han kun følger europeiske regler og fransk lov, og at Frankrike ikke kan bebreides i saken. Men hvis Luxembourg ønsker å ta dem, så har han ikke noe problem med det, sier Bruno Sido, som er senator for Sarkozys konservative parti UMP.
Ifølge Sido vil Sarkozy bruke torsdagens EU-toppmøte til å slå tilbake mot anklagene.
– Som han vil forklare i morgen, så er det skandaløst at Europa uttrykker seg på denne måten om hva Frankrike gjør, sier han.
Sarkozys spydige kommentar kom etter at Viviane Reding kalte fransk politikk overfor romfolk for skammelig.
Frankrike begynte i sommer å rive leire etablert av romfolk fra Romania og Bulgaria. Siden er cirka 8.000 romfolk sendt hjem med fly.
Frankrike er blitt kraftig kritisert av to FN-organisasjoner, som mener at landet med masseutsendelsene gjør seg skyldig etnisk diskriminering.
Den franske regjeringen avviser imidlertid at etnisitet er grunnen til at romfolket sendes hjem.
Nevnte krigen
Viviane Reding var svært krass i sin kritikk under pressekonferansen i Brussel tirsdag.
– Dette er en situasjon jeg trodde Europa ikke ville se igjen etter annen verdenskrig, sa hun og trakk paralleller til Nazi-Tysklands forfølgelse av sigøynere. Hun sa også at EU-kommisjonen så raskt som mulig vil vurdere om det skal reises sak mot Frankrike, og hun anser det som svært sannsynlig at det blir et juridisk etterspill. Anklagene går på at landet har brutt EUs regel om fri bevegelighet for EU-borgere.
– Slike utbrudd er ikke passende, sier Frankrikes Europa-minister Pierre Lellouche om Redings kritikk.
Han reagerer spesielt kraftig på sammenligningen med Nazi-Tyskland.
– En flybillett tilbake til ens opprinnelsesland i EU er ikke det samme som dødstog og gasskamre, sier han.
– Udiplomatisk
Den tyske regjeringens talsmann Steffen Seibert sier justiskommissæren var ved sin fulle rett da hun kritiserte de franske utvisningene, men understreker samtidig at det kan ha sine fordeler med en mer «dempet tone».
EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso sier han stiller seg bak Viviane Redings kritikk, men også han påpeker at hun kunne ordlagt seg bedre.
Det synes imidlertid ikke en rekke frivillige organisasjoner som arbeider for å bedre romfolkets situasjon i Romania. De roser Reding for å ha vært usedvanlig klar.
– For første gang sender EU et klart, utvetydig og sterkt budskap om at de grunnleggende rettighetene til romfolket må respekteres, sier de 22 organisasjonene i en uttalelse. (©NTB)