– Skyteangrepet krever kompromissløse krav

Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Det dødelige angrepet mot fire israelere på Vestbredden tirsdag viser at Israel må være kompromissløs i de kommende fredssamtalene, sier en talsmann for Benjamin Netanyahu.

Fire israelere, blant dem en gravid kvinne, ble drept i et skyteangrep på den okkuperte Vestbredden tirsdag. Hamas har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Skyteangrepet krever kompromissløse krav, er budskapet Israels statsminister kommer til å overbringe USAs utenriksminister Hillary Clinton, sa talsmann Nir Hafez til pressen like etter at Netanyahu tirsdag kveld ankom flybasen Andrews i Maryland i USA.

Tidligere samme kveld, ett og et halvt døgn før fredssamtalene mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten skal gjenopptas etter 20 måneder med stillstand, ble fire israelske bosettere skutt og drept på den okkuperte Vestbredden.

Netanyahu har gitt ordre om at de israelske sikkerhetsstyrkene ikke skal holde tilbake av diplomatiske hensyn i jakten på gjerningsmennene.

Samtidig gir angrepet statsministeren ferske argumenter for å ikke fire på sikkerhetskravene.

Fordømmes

Samtidig som angrepet fordømmes av FN, går også palestinernes statsminister Salam Fayyad ut og fordømmer angrepet, som han sier går imot palestinernes interesser.

Fayyad sier selvstyremyndigheten på Vestbredden vil iverksette tiltak for å forhindre at lignende angrep skjer igjen.

Den militante fløyen av Hamas, Qassam-brigadene, har tatt på seg ansvaret for angrepet der to kvinner og to menn ble drept. Ifølge medisinsk personell var en av kvinnene gravid.

Qassam-brigadene har varslet at gruppen vil gjennomføre flere angrep.

Hyller angrepet

Hamas, den islamistiske bevegelsen som har kontrollen på Gazastripen, var tirsdag raskt ute med å hylle de første drapene på israelere på Vestbredden siden midten av juli.

– Handlingen viser hvor feilslått sikkerhetskoordineringen mellom palestinere og israelere er, og er en naturlig konsekvens av den ulovlige okkupasjonen, sa en talsmann for Hamas.

Hamas er sterkt imot at fredssamtalene mellom Israel og palestinere gjenopptas.

Et av de viktigste spørsmålene for palestinerne er nettopp bosetningspolitikken til Israel på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Ifølge den israelske polititalsmannen Micky Rosenfeld ble de fire bosetterne drept da bilen de satt i ble angrepet på veien til bosetningen Kyriat Arba ved byen Hebron, sør for Jerusalem.

(©NTB)