Obama: – Talen blir ingen amerikansk seiersrunde

Barack Obama kommer ikke til å erklære «mission accomplished» i Irak, forsikrer presidentens talsmann Robert Gibbs. Klokken 2.00 natt til onsdag norsk tid skal Obama holde en tale i forbindelse med at USA trekker de fleste av sine soldater ut fra Irak. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX Les mer Lukk

Få timer før USAs president skal holde talen amerikanerne har ventet på i sju år, gjør han og resten av medarbeiderne i Det hvite hus alt de kan for å skru forventningene ned.

I møte med hjemkomne amerikanske soldater i Fort Bliss i Texas fastslo Barack Obama at talen han skal holde senere tirsdag kveld, på langt nær kommer til å bli markeringen av en amerikansk seiersrunde.

Sju år har gått siden daværende president George W. Bush i mai 2003 erklærte «mission accomplished» – oppdrag utført – i Irak, knappe seks uker etter invasjonen.

Dette høstet Bush siden sterk kritikk for, og både Obama og talsperson Robert Gibbs var tirsdag klare på at den nåværende administrasjonen ikke vil gjøre noe lignende.

– Du kommer ikke til å høre de ordene fra oss, sa Gibbs.

Støtteoppdrag

For selv om USA nå formelt avslutter kampoppdraget, kommer ikke Obama til å erklære at oppdraget er fullført når han taler om Irak-engasjementet fra Det hvite hus natt til onsdag norsk tid.

Omkring 50.000 amerikanske soldater skal fortsatt bli igjen i landet. De får en såkalt støtterolle og skal ikke delta i kamp uten at irakiske myndigheter ber om det, ifølge BBC. Nå er oppdraget rettet mot opplæring.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki understreker at irakerne er klare til å ta over. Maliki sier at Irak nå er et uavhengig land og rede til å ta over ansvaret for sikkerheten.

– Uavhengig Irak

– Dette er dagen som kommer til å bli stående i det irakiske folks minne. I dag er Irak blitt et suverent og uavhengig land. Fra og med i dag skal sikkerhetsstyrkene våre ta lederrollen i arbeidet med sikkerhet og forsvar av landet vårt, sa han i en TV-tale til folket.

– Jeg forsikrer dere om at de irakiske sikkerhetsstyrkene er i stand til å ta det hele ansvaret.

Utenriksminister Hoshyar Zebari advarte samtidig Iraks naboland mot å blande seg i landets anliggender når amerikanernes kampoppdrag er over.

– Vi har sagt at det ikke kommer til å bli et sikkerhetsvakuum, og dersom vakuumet oppstår likevel, vil det fylles av irakere, sa Zebari tirsdag.

Forgjenger

Obama er ifølge AFP også ventet å ringe forgjengeren George W. Bush, som tok avgjørelsen om å invadere Irak i mars 2003.

Diktatoren Saddam Hussein ble styrtet, men grunnlaget for krigen har vært gjenstand for massiv kritikk. Krigføringen er blitt en enorm utgift for amerikanerne, som også har mistet over 4.400 soldater.

Tallet på drepte irakere er uklart, men ifølge Iraq Body Count har 100.000 sivile irakere måttet bøte med livet i krigen.

(©NTB)