Narkobaronen «Barbie» pågrepet

Narkobaronen Edgar Valdez, kjent som «La Barbie», ble mandag pågrepet sentralt i Mexico. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Mexicansk politi hadde jaktet på narkobaronen Edgar «Barbie» Valdez i over et år. Mandag ble han pågrepet i et boligområdet nær hovedstaden Mexico by.

Amerikanskfødte Edgar Valdez (37) har fått kallenavnet «La Barbie» for sin lyse hud og sine blå øyne. Han skal ha vært leder for attentatavdelingen i banden til Arturo Beltran Leyva, som ble drept i desember 2009, og etter dette skal han ha vært i strid med Arturos bror Hector om lederposisjonen i banden.

Valdez gjorde liten motstand da han ble tatt i delstaten Morelos, opplyser politiet.

– En seier for presidenten

Pågripelsen av Valdez blir i Mexico sett på som en seier for president Felipe Calderon, som har gjort kampen mot narkokartellene til en av sine politiske fanesaker.

– Dette er helt klart en viktig pågripelse og vil på kort sikt fjerne litt av presset fra president Calderon, men virkningene kan bli begrenset hvis ikke myndighetene også arresterer La Barbies leiemordere og oppløser gjengen hans, sier sikkerhetsanalytiker Pedro de la Cruz ved Universidad Nacional Autónoma de México.

Arrestasjonen kan paradoksalt nok føre til en oppsving i voldsepisoder, tror sikkerhetsanalytikeren, siden rivaliserende narkobander kommer til å kjempe for å ta over områdene Valdez kontrollerte.

Etterlyst i USA

Edgar Valdez har hatt kontakt med kriminelle grupper som har smuglet narkotika fra Sør- og Mellom-Amerika via Mexico og inn til USA, opplyste politiet på en pressekonferanse mandag.

37-åringen er født i Texas i USA, der myndighetene har utlovet en dusør på 2 millioner dollar på ham, men mexicanske myndigheter har foreløpig ikke sagt om de vil utlevere ham.

President Felipe Calderon startet en storoffensiv mot Mexicos narkotikakarteller da han kom til makten for tre og et halvt år siden. Mer enn 28.000 mennesker er drept i narkotikakrigen, og mange av drapene har vært svært groteske. (©NTB)