Biden i Irak mens amerikansk soldater reiser hjem

General Raymond Odierno (t.v.) og USAs ambassadør til Irak, James Jeffrey (t.h.), ønsket den amerikanske visepresidenten, Joe Biden, velkommen til Bagdad. Foto: REUTERS / Thaier al-Sudani / SCANPIX Les mer Lukk

USAs visepresident, Joe Biden, kom mandag til Irak for å markere slutten for de amerikanske kampoperasjonene i landet.

Over sju års kamp i landet har kostet mer enn 4.400 amerikanske soldater livet.

Tilbaketrekningen av soldatene har sammenfalt med en bølge av bilbomber og skyteepisoder som har hatt de irakiske styrkene som mål.

– Vi kommer til å klare oss bra, og de kommer til å klare seg bra, sa Biden i en kort kommentar til reportere.

Det irakiske forsvaret har i økende grad overtatt ansvaret for sikkerhetene i landet siden 2009.

50.000 soldater

Biden ventes å møte irakiske ledere for å drøfte det politiske tomrommet som oppsto for nesten seks måneder siden, da det ikke var mulig å utpeke en klar vinner av parlamentsvalget.

I underkant av 50.000 amerikanske soldater befinner seg nå i landet. Det er det laveste tallet siden invasjonen i 2003, og soldatenes oppgave er først og fremst å bistå Iraks hær med trening og opplæring.

Avslutter torsdag

– Sikkerhetsstyrkene er i stand til å beskytte landet etter at de amerikanske troppen har trukket seg tilbake, mener general Qasim Atta, talsmann for den irakiske hæren.

Tirsdag 31. august er dagen da USA avslutter sitt kampoppdrag i Irak.

– Som enhver suveren, uavhengig nasjon, står Irak fritt til å stake ut sin egen kurs. Og innen utgangen av neste år vil alle våre soldater være hjemme, sa president Barack Obama i sin ukentlige radio- og fjernsynstale helgen som var.

(©NTB)