Mener drapene er rasistisk motivert

Politiet i Bratislava sperret mandag av området der en mann begynte å skyte. Minst sju personer ble drept i skytedramaet. Foto: REUTERS / TASR / SCANPIX Les mer Lukk

En væpnet mann drepte syv personer, før han tok sitt eget liv, på gata i Slovakias hovedstad Bratislava mandag.

Slovakia er rystet etter skytedramaet i hovedstaden som kostet sju personer livet.

Seks av ofrene er fra romfolket, og slektninger mener drapene var rasistisk motivert.

Seks av de sju ofrene er ifølge politiet i familie og tilhører romfolket. Gjerningsmannen, som trolig var rundt 50 år gammel, skal ikke ha noe slektsforhold til familien, og motivet for drapene i Bratislava er ukjent.

Politiet nektet mandag å spekulere på hva som lå bak skytedramaet som blir karakterisert som ett av de verste i sitt slag i landets historie. Slektninger av de drepte sier til avisen Sme at gjerningsmannen hadde fordommer mot romfolket.

Innenriksminister Daniel Lipsic sier derimot at et rasistisk motiv er usannsynlig.

Tok sitt eget liv

En bilrute vitner om hva som foregikk da en mann gikk amok med gevær i den slovakiske hovedstaden Bratislava mandag formiddag. Foto: Scanpix

Mannen var væpnet med hagler og en maskinpistol og skjøt og drepte fem personer i en leilighet og ytterligere én person i inngangspartiet til bygningen, ifølge politisjef Jaroslav Spisiak.

– Han løp noen få meter, mens han skjøt mot alt som rørte seg. Flere politifolk kom til og omringet ham, og han hadde ikke noe annet valg enn å begå selvmord, forteller Spisiak.

– Det syvende offeret, en 52 år gammel kvinne, tilhørte ikke romfamilien og ble muligens skutt tilfeldig på balkongen sin da gjerningsmannen begynte å skyte inn vinduer, sier Lipsic.

Drama

En førskolelærer som jobbet i en barnehage like ved, ble øyenvitne til dramaet. Heldigvis var det ingen barn i barnehagen da skytingen begynte.

– Jeg så en eldre mann med et automatvåpen gå mot et hus. Etter en stund løp en såret mann, en av romfolket som har familie i huset, ut og falt. Den væpnede mannen skjøt ham to eller tre ganger til, sier Marta Vozbranukova.

– Deretter begynte mannen å skyte på gata, fortsetter hun.

Skytingen begynte like etter klokka 10, opplyser talsperson Dmonika Sulkova for redningstjenesten.

Sykehus

14 personer ble såret i skytingen, og tilstanden for flere av dem var mandag ettermiddag alvorlig. En treåring var blant dem som ble fraktet til sykehus, men barnet skal ikke være alvorlig skadd.

Politiet satte opp veisperringer og omdirigerte bussene fra nabolaget. Beboerne ble advart over høyttalere om å holde seg innendørs og borte fra vinduene.

På 1990-tallet opplevde Slovakia skyteepisoder der kriminelle gjenger var involvert, men EU-landet har de siste årene vært forskånet for slike episoder. Nå er hele landet rystet.

– Vi føler med ofrene og deres familier i bønnene våre, sier innenriksminister Lipsic.


Vis større kartclass="viewIndent">

(©NTB)