Skuespillere utsatt for seksuell trakassering

Leder i Norsk Skuespillerforbundet, Agnete G. Haaland. Foto: scanpix Les mer Lukk

Norske skuespillere opplever seksuell trakassering mer enn dobbelt så ofte som andre yrkesgrupper.

Tallene kommer fram i en fersk studie Telemarkforsking har utført i samarbeid med Skuespillerforbundet. Tallene er sammenlignet med studier i befolkningen for øvrig.

De viser at det siste halvåret har 45 prosent av norske skuespillere opplevd seksuell trakassering. Bare 18 prosent i befolkningen for øvrig svarer det samme.

––Først og fremst viser studien at skuespillere i langt større grad enn befolkningen generelt er utsatt for seksuell trakassering. Samtidig er befolkningen generelt et vanskelig sammenligningsgrunnlag, fordi arbeidssituasjon i ulike yrker er høyst varierende, sier forsker Bård Kleppe som har utført undersøkelsen.

Møte

– Tallene er så alvorlige at vi har innkalt arbeidsgiverforeningene innen teater og film til et møte, sier Haaland, som er leder for landets 1.100 skuespillere, til NTB.

Hun er overrasket over de høye tallene. I tillegg til å ta opp saken med arbeidsgiverne, vil forbundet skolere tillitsmannsapparatet og utforme verktøy som kan brukes for å hindre trakassering.

Yngre mest utsatt

Mest utsatt er kvinner og yngre menn. Over 50 prosent av kvinnene og over 50 prosent av skuespillerne under 40 år har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet de siste seks månedene.

– De yngste er mest utsatt, og det er nok fordi de er mest sugne på jobb og derfor mer utsatt for maktmisbruk i jobbsøkersituasjoner. De må lære å sette sine egne grenser og være tydelige, sier Haaland.

Makt

Det er et bredt spekter av overgrep.

– Det varierer fra ubehagelige blikk til direkte forsøk på voldtekt. Mange opplever at makt er inne i bildet – ofte er overgriperen en regissør, eller andre som kan tilby en rolle eller bedre lønn.

Et av de alvorligste funnene er at 22 prosent svarer at de ikke har fortalt om trakasseringen, sier Haaland.

– Det kan ha å gjøre med skam, men også med at det er makt inne i bildet.

Kolleger

Om lag 30 prosent er blitt trakassert av en annen skuespiller, 20 prosent av en regissør, 15 prosent av en kollega, 11 prosent av publikum, mens 8 er blitt plaget av en teatersjef.

I vår ble en tilsvarende undersøkelse utført i Sverige. – Der var tallene enda verre, sier Haaland, som tror at forholdene i bransjen er bedre i dag enn før.

– Jeg innbiller meg tross alt at situasjonen er mye bedre nå enn for 30 år siden. Det tror jeg eldre skuespillere ville bekrefte, sier hun. (©NTB)