Rødgrønne i Sverige vil satse milliarder på eldre

Mona Sahlin ga fredag beskjed om at de rødgrønne eventuelt vil begynne uttrekningen av svenske styrker fra Afghanistan neste år. Søndag lovet hun milliarder til bedre eldreomsorg. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX Les mer Lukk

De rødgrønne partiene i Sverige bebuder at de vil satse milliarder av kroner på de eldre. Men regjeringsalliansen raser fra på meningsmålingene.

Det er nå tre uker igjen til valget på ny Riksdag, og de siste dagene har utspillene fra de politiske blokkene blitt trappet kraftig opp.

De rødgrønne kalte søndag inn til enda en pressekonferanse. Budskapet var at de vil satse milliarder av kroner på bedre eldreomsorg.

Fredag kunngjorde de rødgrønne at de vil begynne tilbaketrekkingen av svenske soldater fra Afghanistan hvis de kommer til makten. Lørdag la de fram forslag rettet mot ungdom, og søndag var det klart for et eldreutspill.

– Samfunnet bedømmes i stor grad ut fra hvordan man tar vare på den eldre generasjonen, sier Socialdemokraternas leder Mona Sahlin.

– Å bli eldre handler ikke om at man plutselig blir mer like hverandre. Vi fortsetter å være like herlig ulike, sier de rødgrønnes statsministerkandidat.

Hun mener det ikke nytter bare å snakke om økt valgfrihet for eldre uten også å gi kommunene mer penger. De rødgrønne ser for seg å satse 12 milliarder kroner mer på kommunene dersom de vinner valget, et forslag som ble lagt fram allerede i vår.

Valgmanifest

De rødgrønne partiene vil blant annet senke egenandelen på hjemmetjenester og gjøre dem lettere tilgjengelige for alle over 75 år.

Eldre skal også kunne få omsorg på andre språk enn svensk, tannhelsetjenesten skal bedres og bostøtten økes. Reformene beregnes å koste drøyt 2 milliarder, ifølge Dagens Nyheter.

De rødgrønnes valgmanifest skal i sin helhet presenteres tirsdag. Da skal oppmerksomheten rettes mot arbeidsmarkedet og landets økonomi.

Den borgerlige regjeringsalliansen presenterte sitt valgmanifest torsdag og ligger godt foran den rødgrønne opposisjonen foran valget 19. september.

Tillit til de borgerlige

På den nyeste ukentlige meningsmålingen til SIFO sier 50 prosent av velgerne at de ville stemt på alliansen om det var valg i dag, mens 43,3 prosent holder med de tre rødgrønne partiene.

Samtidig går Sverigedemokraterna fram og kommer over sperregrensen. Men på grunn av det store forspranget til regjeringsalliansen vil partiet ikke komme i vippeposisjon.

Det har overrasket mange analytikere at de rødgrønne ikke har klart å bruke den høye arbeidsledigheten i Sverige til å skaffe seg større oppslutning. Særlig er det mange unge mellom 18 og 24 år som sliter med å skaffe seg arbeid.

Begge blokkene har gjort sysselsettingspolitikk til sitt hovedtema i valgkampen, men foreløpig virker det som velgerne fester størst tillit til de borgerlige i dette spørsmålet.

SIFO-målingen gir alliansen et forsprang på 6,7 prosentpoeng, som likevel er en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng fra forrige uke. Også de rødgrønne går noe tilbake.

For to år siden hadde de rødgrønne partiene et klart overtak på de borgerlige på målingene, men dette bildet er nå snudd på hodet.

Det innvandringskritiske Sverigedemokraterna får 4,6 prosent, en framgang på 0,9 prosentpoeng siden forrige måling. (©NTB)