Chile vurderer raskere redning fra gruva

Chiles gruveminister Laurence Golborne og redningsmannskap intervjues av chilensk media. Nytt utstyr ble lørdag sendt ned til de innesperrede gruvearbeiderne 700 meter under bakken. Utstyret omfatter blant annet klær, toalettartikler og spill. Foto: REUTERS / Ivan Alvarado / SCANPIX. Les mer Lukk

Chilenske redningsarbeidere vurderer alternative planer for å hente opp de 33 gruvearbeidere som nå har sittet 23 dager i et underjordisk fangehull.

I mellomtiden opplyste lederen for redningsoperasjonen lørdag at det store boret som skal drille en tunnel ned til gruvearbeiderne, er i ferd med å monteres og at arbeidet kan begynne mandag.

Andrés Sougarret sa at sjakten skal gå 702 meter i en rett linje til rommet i gruvegangen der arbeiderne søkte tilflukt, og at boringen kommer til å ta tre til fire måneder, slik det tidligere er varslet.

Ifølge planen skal det store australsk-produserte boret drille en 66 centimeter bred sjakt som skal brukes til å hale gruvearbeiderne opp en etter en.

Boret kan drille 20 meter per dag, først en smal sjakt, som deretter må utvides til å bli stor nok til at det blir plass til mennene.

Les også: «Kannibaler» bistår gruvearbeiderne

Utålmodig president

Men nå meldes det at president Sebastián Piñera er utålmodig og presser redningsmannskapene til å prøve å få de 33 opp innen feiringen av Chiles nasjonaldag 18. september.

– En plan B er allerede utarbeidet, sa helseminister Jaime Manalich. Detaljene om planen skal offentliggjøres senere, sa han.

De to alternativene som vurderes, er å bore en sjakt ned til området der gruva raste sammen. Det området ligger høyere opp, og det ville derfor gå fortere å drille dit. Men det er frykt for at grunnen i området er ustabil.

Utvide eksisterende sjakt

Et tredje alternativ er å utvide en 12 centimeter bred sjakt som allerede går ned til gruvegangen 300 meter fra der gruvearbeiderne holder til.

Ifølge Geotec, selskapet som eier utstyret, ville det ta 60 dager å utvide den eksisterende sjakten, som de innesperrede arbeiderne lett kan nå fram til.

Les også: Hvordan skal man holde dem i live?

Gruveminister Laurence Golborne avviser at det er mulig å innfri presidentens ønske om en redning før 18. september.

– Vi har gjennomgått ti forskjellige muligheter. Hittil har vi ikke funnet noe alternativ som åpner for en redning på 30 dager, sier han til Radio Cooperativa.

Godt mot

De fleste av de 33 gruvearbeiderne var ved godt mot på en video de sendte opp til sine familier tidligere torsdag, fire dager etter at de ble funnet i live i tunnelen 700 meter under bakken.

På videoen viser de fram hvordan de organiserer seg og holder seg i aktivitet. De sier de har satt av egne områder til å sove og til å spille domino, og også egne steder for vann, og for tannbørster og deodorant.

Helseminister Manalich sier at de fem som det ble meldt hadde mentale problemer, føler seg bedre etter å ha fått mat og vitaminer og en video som familiene på overflaten sendte ned.