Tusener evakuert etter vulkanutbrudd på Sumatra

Sinabung på det nordlige Sumatra har ikke hatt utbrudd på over 400 år. Nå har vulkanen begynt å våkne igjen. Foto: EPA / Ade Sahputra / Scanpix. Les mer Lukk

Etter 400 år i ro har Sinabung-vulkanen på Sumatra begynt å røre på seg. Tusener av mennesker måtte i all hast flykte fra hjemmene sine idet aske og røyk ble slengt opp i luften.

Vulkanaktivitet i Indonesia  

* Indonesias mange øyer ligger der hvor to kontinentalplater møtes i Stillehavet og forårsaker kraftig vulkansk og seismisk aktivitet.

* Landet har den største konsentrasjonen av vulkaner i verden med omkring 500 vulkaner. 130 av dem er aktive, og 68 betegnes som farlige.

* Sinabung-vulkanen, som nå har fått utbrudd, er knapt 2.500 meter høy og ligger omkring 1.300 kilometer nordvest for hovedstaden Jakarta. Vulkanen ligger på øya Sumatra.

* Utbruddet er det første i Sinabung-vulkanen på over 400 år.

(Kilde: DPA, Reuters) (©NTB)

Myndighetene er i høyeste alarmberedskap og har evakuert titusener av mennesker. Men mange kom myndighetene i forkjøpet og flyktet så fort de kunne da aske og stein ble kastet i været nesten uten forvarsel natt til søndag.

Landsbyboere sier de så lava komme ut av krateret rundt midnatt, og 15 minutter etter var utbruddet i full gang.

Over 18.000 mennesker er evakuert og det er opprettet en faresone på 6 kilometer.

Mange bønder

– Asken har spredt seg til en avstand på 30 kilometer fra vulkanen. Mange av de evakuerte er bønder, og de sier at asken har falt ned der de dyrker grønnsaker, sier en talsmann for redningstjenestene, Mohammad Agus Wibisono.

Innbyggerne har både kommet seg unna til fots og med biler og små lastebiler. Mange flyktet før de fikk beskjed om å evakuere ettersom vulkanen spydde ut både svart røyk, småstein og svovel.

Pusteproblemer

Mange skal ha fått pusteproblemer, men det er ikke bekreftet at noen er skadd eller omkommet. To personer skal imidlertid ha dødd av hjerteinfarkt, ifølge nyhetsbyrået Antara. Området var søndag dekket av svart røyk, og lukten av svovel er kraftig.

Myndighetene har satt inn sykebiler, lastebiler og busser for å frakte bort flere tusen mennesker som bor rett under vulkanen.

Fjellet Sinabung er 2.460 meter høyt og ligger nord på Sumatra, 1.300 kilometer nordvest for Jakarta.

Utbruddet skal ha overrasket ekspertene ettersom vulkanen ikke har hatt noe utbrudd på 400 år. (©NTB)