Angrep mot amerikanske baser i Afghanistan

To amerikanske baser i det østlige Afghanistan ble lørdag angrepet av Taliban. Ifølge NATO er opprørerne drevet tilbake.

Angrepene var rettet mot Forward Operating Base Chapman og Forward Operating Base Salerno i provinsen Khost i det østlige Afghanistan.

USAs og NATOs styrker har den siste tida trappet opp innsatsen i dette området.

Nærmere 30 talibansoldater, deriblant selvmordsbombere og væpnede menn, angrep leiren natt til lørdag, sier Talibans talsmann Zabihullah Mujahid.

De amerikanske styrkene ba om luftstøtte for å slå tilbake, og ifølge NATO ble over 20 opprørere drept.

Opprørere pågrepet

Khosts politisjef Abdul Hakim Ishaaqzai sier 14 opprørere er funnet drept ved de to basene, og ifølge ham er det ventet at tallet vil stige. I tillegg er fem opprørere pågrepet, og det er funnet to biler med ammunisjon og eksplosiver.

To sivilpersoner er også drept i kampene, opplyser Ishaaqzai.

Opprørerne angrep først Salerno. Deretter søkte de tilflukt i en skolebygning i nærheten av Chapman, ifølge politisjefen. Chapman er en mindre base som ligger i byen Khost.

NATO hevdet lørdag formiddag at opprørerne var drevet tilbake, men beboere i området meldte om skyting også etter dette.

Økende vold

Salerno-basen ble besøkt av USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general David Petraeus, i august. Ifølge ham er de amerikanske soldatene der utplassert i et vanskelig område.

– Opprørerne dere står overfor i dette området, er harde krigere, de er erfarne, vanligvis velutstyrte og kjent i området, sa han under besøket.

Nærmere 150.000 utenlandske soldater nå er utplassert i Afghanistan, og kampene i landet er på sitt verste siden invasjonen i 2001. (©NTB)