Avviser folkemordsanklager i Kongo

Rwandiske barn ser på hodeskallene til de massakrerte under folkemordet i Rwanda. FN anklager nå Rwanda for å stå bak folkemord på hutuer som flyktet til Kongo. (Foto: AP Photo/Brennan Linsley) Les mer Lukk

FN forsøker å skjule sin egen svikt i Rwanda i 1994, hevder Kigali, og avviser en lekket FN-rapport om rwandiske overgrep i Kongo.

Torsdag ble en FN-rapport om krigen i Kongo på 1990-tallet lekket i Senegals hovedstad Dakar. Handlinger som rwandiske soldater og kongolesiske opprørere begikk under krigen, bør klassifiseres som folkemord, heter det.

Les mer: Beskylder Rwanda for folkemord i Kongo

– Det er umoralsk og uakseptabelt at FN, en organisasjon som mislyktes fullstendig i å stoppe folkemordet i Rwanda, nå anklager hæren som stanset folkemordet, for overgrep i Kongo, sier talsperson Ben Rutsinga for regimet i Kigali.

Rwanda anklager videre FN for å prøve å få oppmerksomheten bort fra massevoldtektene i Øst-Kongo som verdensorganisasjonens fredsbevarende soldater ikke har klart å forhindre.

Overgrep

Den rwandiske hæren og kongolesiske opprørere blir anklaget for systematiske angrep mot hutuer i Kongo på 90-tallet. Rundt en millioner hutuer flyktet til Kongo etter folkemordet i Rwanda i 1994, da hutumilits drepte rundt 800.000 etniske tutsier og moderate hutuer.

FN har måttet tåle krass kritikk for ikke å ha klart å forhindre det rwandiske folkemordet.

Trekker soldater?

Ifølge den franske avisa Le Monde har rwandiske myndigheter truet med å trekke sine soldater ut fra FN-styrken i Sudan dersom anklagene mot hæren ikke strykes. Dette avviser FN, som understreker at rapporten kun er på utkaststadiet og ikke det endelige dokumentet som skal offentliggjøres i Genève om kort tid.

Alle faktaopplysningene skal sjekkes før rapporten kommer ut, blir det sagt, mens Kigali anklager verdensorganisasjonen for ikke å ha drevet faktasjekk hos dem.

Ifølge en Kongo-ekspert kranglet FN-diplomater torsdag om de skulle inkludere beskyldningen i den endelige rapporten. (©NTB)