Hjelper flomofre i Pakistan – risikerer angrep

FN vil vurdere strengere sikkerhetstiltak for utenlandske hjelpearbeidere i Pakistan etter meldinger om at Taliban planlegger angrep mot utlendinger som hjelper flomofre. Her venter ei jente på medisin mot en øyeinfeksjon i en FN-leir for internt fordrevne flyktninger mellom Khairpur og Sukkur. Foto: Reuters / SCANPIX Les mer Lukk

Utlendinger som hjelper flomofrene i Pakistan, risikerer å bli mål for Taliban-angrep, advarer amerikanske myndigheter.

Til nå er det ikke meldt om angrep på utenlandske hjelpearbeidere i Pakistan, men en talsmann for Taliban sier til nyhetsbyrået AP at det er uakseptabelt at utlendinger deltar i hjelpearbeidet.

Han hevder at hjelpen de gir, ikke når fram til dem som trenger den, og at «horden med utlendinger» derfor er uakseptabel.

– Når vi sier noe er uakseptabelt, kan folk trekke sine egne konklusjoner, sier han.

Torsdag meldte det amerikanske utenriksdepartementet at USAs etterretningstjeneste har mottatt informasjon om at den pakistanske grenen av Taliban planlegger angrep på utlendinger som deltar i hjelpearbeidet etter flomkatastrofen. FN vil nå foreta en ny gjennomgang av sikkerhetstiltakene for sine ansatte, melder BBC.

Frykt forsinker

Ifølge en talsmann for Verdens helseorganisasjon (WHO) har frykten for angrep allerede ført til at hjelpen er blitt forsinket i flere distrikter i de såkalte stammeområdene langs grensen til Afghanistan.

– De nye truslene betyr at vi enten må bygge ned operasjonen, noe som betyr mindre tilgang til de flomrammede, eller så må vi innføre flere tiltak for å redusere risikoen, noe som betyr at vi trenger mer ressurser, sier Ahmed Farah Shadol til BBC.

En talsmann for FN fremholder imidlertid at hjelpearbeiderne vil fortsette innsatsen uten å la seg påvirke av «trusler og rykter om trusler»

– Vi er her for befolkningen, og vi vil fortsette å levere, sier FN-talsmann Maurizio Giuliano til The New York Times.

Flykter fra vannet

I Sindh-provinsen sør i landet førte flommen til nye masseevakueringer torsdag. Vannet har nådd fram til flere titall landsbyer og truer nå tre av distriktets viktigste byer

Innbyggerne i byene Sujawal, Mirpur Bathoro og Daro i den sørlige provinsen Sindh, om lag 400.000 mennesker, har fått beskjed om å forlate hjemmene sine.

Også i byen Shahdadkot har myndighetene bedt alle forlate byen fordi vannmassene nærmer seg. De fleste av byens 300.000 innbyggere er allerede evakuert, men omkring en tidel antas å ha blitt igjen.

Flomvannet har allerede vasket bort store områder med jordbruksjord i provinsen, som er svært viktig for Pakistans økonomi.

Kystbyer neste?

Pakistanske myndigheter frykter at flommen skal ramme flere distrikter langs kysten helt i sør de neste dagene. Da kan befolkningen bli fanget mellom vannmassene fra Indus-floden og Arabiahavet.

Årets monsunregn har vart i en måned og er det verste på flere tiår. Ødeleggelsene er enorme: Store landbruksarealer er ødelagt, vann- og strømforsyningen har fått store skader, og tusenvis av landsbyer eksisterer ganske enkelt ikke lenger.

Over hele landet skal over 17 millioner mennesker være berørt av katastrofen, deriblant åtte millioner som nå er avhengige av bistand for å overleve. (©NTB)