Terrorekspert i USA frykter ny Muhammed-krise

Publiseringen av Muhammed-karikaturene i 2005 førte til en rekke demonstrasjoner i de etterfølgende månedene. Her brenner en gruppe aktivister det danske flagget i Lahore i februar 2006. (Foto: REUTERS/Mohsin Raza) Les mer Lukk

En ledende amerikansk terrorekspert frykter en ny Muhammed-krise når Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose utgir en bok om Muhammed-tegningene.

Den nye debattboka til kulturredaktøren kan i verste fall gjenopplive spenningene mellom den muslimske verden og Danmark, advarer Evan Kohlman, som har arbeidet med terrorsaker i FBI og for USAs regjering.

I boka «Tavshedens tyranni» gjennomgår Rose de tolv tegningene som første gang ble trykt i Jyllands-Posten i 2005, skriver Politiken.

Siden er de gjenopptrykt et utall ganger over hele verden, noe som førte til omfattende handelsboikott av danske varer i muslimske land og nedbrenning av både danske og norske ambassader i Damaskus og Beirut.

– Hvis jeg var ham, ville jeg meget alvorlig overveie konsekvensene av å trykke tegningene igjen, sier Kohlman.

Han understreker at han forstår hensynet til ytringsfriheten, men «hver gang de tegningene blir gjenopptrykt, kommer det opptøyer og demonstrasjoner, og til at blodet flyter».

Også Danmarks ambassadør i Algerie, Ole Wøhlers Olsen, regner med at boka i noen miljøer vil utløse de samme voldsomme reaksjonene som da tegningene ble gjenopptrykt for to år siden.

Han sier at det ville være noe radikale terroristgrupper kan bruke i sin propaganda, og at det ville bekrefte dem i at danskene fortsetter å håne profeten Muhammed. (©NTB)