Frykter stempling av WikiLeaks-grunnlegger

Frykter stempling av WikiLeaks-grunnlegger Les mer Lukk

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er ikke lenger mistenkt for verken voldtekt eller seksuell trakassering. Likevel frykter advokaten hans at skaden allerede er gjort.

– Dette er jo en skandale. Han er blitt stigmatisert over hele verden som en voldtektsmann, og så koker det ned til en mulig forseelse, sier Assanges forsvarsadvokat, Leif Silbersky.

Onsdag ble det klart at svensk påtalemyndighet vil etterforske Assange for trakassering av en svensk kvinne, et lovbrudd som i de aller fleste tilfeller blir straffet med bøter.

Det var i utgangspunktet to kvinner som gikk til politiet for å anmelde Assange for voldtekt og voldtektsforsøk. I den ene saken er det ikke lenger mistanke om at noe straffbart har skjedd, mens det i den andre er innledet etterforskning som følge av mistanke om at Assange har gjort seg skyldig i trakassering.

Avhør

Den 39-årige australieren skal nå innkalles til avhør, men det er uklart når det kommer til å skje.

De to kvinnene skal ha truffet Assange i forbindelse med en forelesningsturné i Sverige. Begge har forklart til politiet at det handlet om frivillig sex som utartet til trakassering.

De to kvinnenes advokat, Claes Borgström, er svært kritisk til påtalemyndighetens beslutning om ikke å etterforske voldtektsanklagen, og varslet onsdag at beslutningen vil bli anket.

Nye lekkasjer?

Samme dag som det ble klart at den ene anmeldelsen vil bli fulgt opp med en etterforskning, kom det melding via twitter om at WikiLeaks kom til å publisere et dokument fra den amerikanske etterretningstjenesten CIA i løpet av onsdagen.

Nettstedet har tidligere kunngjort at 15.000 sider med hemmeligstemplede militære dokumenter vil bli lagt ut på siden «om kort tid».

Tidligere i sommer publiserte WikiLeaks 75.000 sider med klassifiserte dokumenter som har blitt lekket fra det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon.

Sinne i Pentagon

Materialet har vært til dels oppsiktsvekkende, og WikiLeaks har høstet både applaus og harme. Pentagon raser og krever at alle dokumentene må leveres tilbake og slettes fra internett.

Assange har oppholdt seg i Sverige de siste ukene, der han har holdt en rekke foredrag om WikiLeaks.

Han har også skrevet kontrakt med Piratpartiet, som drifter serveren WikiLeaks bruker.

Assange selv nekter å ha voldtatt eller forulempet noen. Han ser ikke bort fra at amerikanske myndigheter står bak det han kaller en svertekampanje. (©NTB)