Tilbake til Bøler

I 1982 tok Tove Nilsen leserne med til oppveksten på Bøler, i romanen «Skyskraperengelen». I sin nye bok «Nede i himmelen» vender forfatteren tilbake til drabantbyen i Oslo. (Foto: Berit Roald, Scanpix) Les mer Lukk

Tove Nilsen er ett av de sikre kortene på Oktobers høstliste. I september kommer en ny bok fra drabantbyblokkene på Bøler.

Selv om hun vender tilbake til kjente personer og miljøer i romanen «Nede i himmelen», påpeker Nilsen spøkefullt at hun ikke er noen serieforfatter.

– Jeg tenkte ikke at den første boka i 1982 var begynnelsen på noen «Skyskraper»-serie, og med 15 år mellom hver utgivelse føler jeg at jeg har mitt på det tørre, sa forfatteren da Forlaget Oktober presenterte høstens bøker onsdag.

Knausgård 6

Det er flere føljetonger blant de forestående utgivelsene. Størst forventninger knyttes trolig til «Min kamp 6». Karl Ove Knausgård avslutter sitt ambisiøse prosjekt i november.

Les også: Knausgård utsatt

Samme måned kommer bind to i Edvard Hoems Bjørnson-biografi. Trilogien om diktehøvdingen avsluttes neste år.

På et forlag som kan regnes som en viss motkraft i norsk bokbransje er det selvfølgelig også rom for flere enn bestselgerne og de mest etablerte. Årets liste rommer blant annet tre debutanter: romanforfatterne Steve Leirvik og Nina Lykke, og Maria Børja som gir ut novellesamlingen «Voksenting».

Den vanskelige andreboka

Mikkel Bugge leverer i 2010 «den vanskelige andreboka».

– «Gå under jorda» begynner som en krimroman med et kvinnelik i snøen, men snur seg rundt og blir til noe helt annet, sier Bugge. Boka er hans første roman, hvor han blant annet fletter inn «forbløffende forskning og forskrudde myter».

Oktober omtaler diktantologien «Verden finnes ikke på kartet» som et «kraftprosjekt». Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness har samlet dikt fra 34 poeter fra 25 land.

Vital 40-åring

I historieseksjonen på høstlisten opptrer forlaget selv. Oktober er inne i et jubileumsår, som feires med boka «40 års nervøsitet». Det er mangeårig sjef Geir Berdahl som har ført selskapets historie i pennen.

Stiftelsen i 1970 hadde sitt utspring i ml-bevegelsen, og Berdahl mener Oktober har beholdt noe av det opprørske.

– Vi er et radikalt forlag i bunnen. Det betyr ikke at forfatterne våre må være det, men vi har de siste årene også satset på radikale røster som Noam Chomsky, John Pilger og Naomi Klein, sier Berdahl til NTB.

Tradisjoner og framtidsvyer

Han viser til at forlaget har en kjerne av etablerte norske forfattere som har vært med i lang tid og gjennomlevd flere kriser. I tillegg til Tove Nilsen nevner han blant andre Jon Michelet og Dag Solstad.

I en alder av 65 år, 31 av dem som forlagssjef, ser ikke Berdahl for seg at han skal ha en like aktiv rolle i de kommende 40 årene, men han har tro på Oktobers fremtid.

– Vi har sterke tradisjoner i veggene, men også klare linjer fremover. I tillegg har vi klart å bygge opp en institusjon som står trygt på egne bein. (©NTB)