Chile søker hjelp for å berge gruvearbeidere

Alle de 33 gruvearbeiderne som sitter innesperret i en sammenrast gruve i Chile. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Erfaringer fra havdyp og verdensrommet kan bidra til ideer om hvordan man skal redde 33 arbeidere som må vente i månedsvis før de kan hentes ut av en gruve i Chile.

Gruvearbeiderne ble funnet i live søndag, 17 dager etter at de ble sperret inne da en gruvegang raste sammen i gull- og kobbergruva San José lengst nord i Chile.

Nå har redningsarbeiderne begynt å forberede seg på en av de mest kompliserte redningsaksjonene noensinne for å hente dem opp fra gruvegangen 700 meter under bakken der de sitter, uten å utløse nye ras.

Operasjonen kan ta fire måneder, og gruvearbeiderne er ennå ikke blitt fortalt at de kanskje ikke kommer hjem før jul.

Allerede er det ikke langt fra at de har rekorden i å overleve i en sammenrast gruve.

Les også: Kommuniserte via lapp: - Vi lever

Råd fra rommet

Etter å ha overlevd en brann og svært marginale levekår på den russiske romstasjonen Mir i 1997, vet den tidligere amerikanske astronauten Jerry Linenger bedre enn de fleste hva de 33 går gjennom.

– Den verste feilen man kan gjøre nå, er å love for mye. For meg var det nok å vite at romferja var på vei og ville være framme om tre måneder. Psykologisk må man vite når det hele kommer til å være over, sier han.

– En nøkkel er ikke å si at det vil ta to måneder, når det kommer til å ta fire. Man kan tilpasse seg det lange perspektivet så lenge man ikke må gjøre det to ganger. Man har bare så mye i reserve, sier han videre.

Organiserer seg

Det faktum at gruvearbeiderne har organisert seg, funnet vann og gjennomført rasjonering av det lille de hadde av mat, viser at de er godt på vei til å takle situasjonen. I 17 dager har de spist to skjeer tunfisk og drukket en halv kopp melk hvert annet døgn.

– Man skyver all sin angst og alle sine bekymringer til side og fokuserer på å overleve, mener Linenger.

Chiles myndigheter har henvendt seg til den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA for å få råd om hvordan de skal hjelpe gruvearbeiderne til å takle månedene framover, både fysisk og mentalt.

Det er allerede planlagt å sende ned samme slags matrasjoner til mennene som brukes i verdensrommet, og de har fått beholdere med glukose.

– Vi må holde dem på det rette sporet og ikke gi dem falske forhåpninger om at redningen står for døra, sier gruveminister Laurence Golborne mens han betrakter et gigantisk bor som blir fraktet inn for å grave ut arbeiderne.

Råd fra dypet

De har også bedt om råd fra ubåtavdelingen i marinen.

Øverstkommanderende for den chilenske ubåtflåten, Ronald von der Weth Fischer, mener også at mennene må få vite hvor lenge det kan ta.

Han anbefaler også å holde kommunikasjonen i gang, slik at de 33 har bånd til utenverdenen og konstant kontakt med familien.

– De bør få høre nyhetene, vite hvordan det går med fotballagene de er tilhengere av, alt for å skape en følelse av normalitet, sier han.

Redningsarbeiderne planlegger i slutten av uka å starte boringen av en bred nok sjakt til å senke ned bur for å hente opp mennene, en av gangen, fra de støvete, rå og dårlig ventilerte gruvegangene de befinner seg i.

Les også: Gruvearbeiderne må vente i månedsvis

Mosjon og atspredelse

Legene anbefaler at de sørger for nok mosjon for å holde seg i form og unngå muskelproblemer, og det planlegges å sende ned kortspill og dominobrikker for å gi dem noe å gjøre.

Strømledninger skal også lirkes ned gjennom røret så de kan få belysning, ikke minst for å gi dem følelsen av natt og dag.

Venner og slektninger, som har holdt til i en spontan leir utenfor gruva i flere uker, er trygge på at de tåler brasene og ikke bryter sammen.

– Min bror er sterk, han klarer seg. Dette har vi drevet med siden vi var barn, sier Pedro Aguilar, som også er gruvearbeider.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.