Ber folk om å sjekke båtene sine i stormen

Hovedredningssentralen frykter for ressursene sine når de må rykke ut til tomme båter som har slitt seg løs på grunn av høy vannstand og hardt vær på Østlandet. (Illustrasjonsfoto: Scanpix). Les mer Lukk

Hovedredningssentralen frykter for ressursene sine når de må rykke ut til tomme båter som har slitt seg løs på grunn av høy vannstand og hardt vær på Østlandet.

Vannføringen steg tirsdag i mange bekker og mindre elver på Østlandet og i Aust-Agder, men vannføringen når neppe nivået for femårsflom, melder NVE.

Det er ventet store mengder nedbør østafjells i løpet av tirsdag. Hovedredningssentralen i Sør-Norge ber nå folk om å selv sjekke fortøyningene på båtene sine utover kvelden tirsdag og natt til onsdag.

– Når fortøyningene slites av må vi bruke ressurser på å sjekke ut båtene. Vi henstiller derfor folk om å sjekke fortøyningene selv, eller få andre til å gjøre det, sier vakthavende redningsleder Siv Namork til NTB.

Les også: Varsler flom på Østlandet

Drivende båter

Namork forteller at de tirsdag ettermiddag har fått flere meldinger om drivende båter i Østfold, alt fra joller til seilbåter. Oppfordringen er rettet til båteiere i Vestfold, Oslo, Østfold og Akershus.

Mandag varslet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at enkelte steder kan oppleve at vannføringen vil nå nivået for femårsflom. Så ille blir det likevel ikke, melder NVE tirsdag, men vannføringen vil være stor for årstiden også i de større elvene.

Skredfare

Røde Kors er bekymret for sikkerheten til turgåere på Østlandet.

– Grunnen langs elvebredder blir mer ustabil under flomforhold og man kan lett bli dratt ut ved store vannføringer. Vi oppfordrer derfor folk til å være spesielt forsiktige i nærheten av elvebredder i utsatte steder på Østlandet, og å undersøke hvilke steder som er sikre før man legger ut på tur, sier leder Jahn Petter Berentsen i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps.

Mest nedbør er ventet vest for Mjøsa, men det er usikkert hvor mye nedbør som vil komme. Store nedbørmengder medfører økt fare for skred, spesielt langs bekker og elveløp med stor vannføring. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.