Fortviler etter gisseldrama

Overlevende og pårørende etter gisseldramaet på Manila deltok tirsdag i en religiøs minneseremoni ved den kaprede bussen. Åtte kinesiske turister samt kapreren selv ble drept i gisseldramaet. Filippinske myndigheter får skarp kritikk for hvordan dramaet ble håndtert. Foto: REUTERS / Erik de Castro / SCANPIX Les mer Lukk

En overlevende etter gisseldramaet i Manila mener politiet framprovoserte tragedien, som ellers kunne ha fått en fredeligere løsning. Samtidig bygger det seg opp en diplomatisk spenning mellom Kina og Filippinene.

Foto: AP Photo/Bullit Marquez

En kinesisk kvinne som kaller seg fru Leung, sitter på et sykehus i Manila og gråter fortvilt. Hennes mann og to døtre på 14 og 21 år ble drept av gisseltakeren etter at politiets forhandlinger ikke førte fram. Hennes 18 år gamle sønn ligger på sykehuset med alvorlige hodeskader.

Les også: Syv gisler drept

Fru Leung legger ansvaret for tragedien på filippinske myndigheter.

– Gisseltakeren ønsket ikke å drepe oss. Han skjøt kun etter at forhandlingene mislyktes, sier hun ifølge Cable News TV i Hongkong.

– Hvorfor ga de ham ikke penger, spør hun.

Innrømmer feil

Familieferien i Manila fikk en tragisk slutt da turistbussen deres ble kapret av en politimann som nylig hadde fått sparken. Det direktesendte dramaet var ikke over før tolv timer senere. Da var åtte turister og kapreren selv døde.

Politiet innrømmet tirsdag at det ble begått feil i aksjonen, og medgir langt på vei å ha håndtert situasjonen «mangelfullt». I en pressemelding fra politimyndighetene vedgås det at politiet hadde for dårlig trening og utstyr, for dårlig ledelse, at aksjonen var for dårlig planlagt, og at de visste for lite om gisseltakeren.

De innrømmer også at dårlige forhandlingsrutiner førte til at gjerningsmannen ble mer nervøs og opphisset.

– Alvorlig symptom

Alle turistene som var om bord i bussen, kom fra Hongkong. Tirsdag var Hongkong-avisene fulle av kritikk mot filippinske myndigheter, og Manila-politiet beskyldes for å være udugelige og inkompetente. Det var også antifilippinske demonstrasjoner i Hongkong.

Avisen Global Times skriver at gisseldramaet er et symptom på en dypere krise i Filippinene.

– Filippinene er et av de mest kaotiske landene i Sør-Øst-Asia. Det har en kultur bygget på kolonisering og enevelde, og de raske regjeringsendringene har skapt all slags merkelige plager i dette landet, skriver avisen.

Hongkongs myndigheter advarer sine innbygger mot å reise til Filippinene, og reiseselskaper har kansellert alle turer til landet.

– Måten dette ble håndtert på, særlig utfallet, er svært skuffende, sier Hongkongs øverste leder Donald Tsang. Han klager over at han ikke fikk kontakt med Filippinenes president Benigno Aquino mens dramatikken utspilte seg.

Krever gransking

Kinas utenriksminister Yang Jiechi ringte til sin filippinske kollega for å uttrykke kinesiske myndigheters sjokk, og han krever en grundig etterforskning. I Manila krever Kinas ambassade at filippinske myndigheter tar konkrete skritt for å sikre at kinesiske borgere i landet er trygge.

Også president Aquino sier feil ble begått, og at hele dramaet skal etterforskes. Han mener likevel at det var riktig å vente i ti timer før bussen ble stormet, fordi politiet trodde det skulle være mulig å forhandle fram en løsning. (©NTB)