- Ingen kom for å redde oss

Åtte mennesker ble drept da politiet stormet bussen. (Foto: AFP PHOTO / JAY DIRECTO) Les mer Lukk

Sinne og sjokk etter at åtte turister ble drept i gisseldramaet i Manila.

Hongkongs myndigheter sendte ut et reiseråd der det ble advart mot enhver reise til Filippinene, og reiseselskaper kansellerte alle turer til landet, som er en av de mest populære destinasjonene i Asia.

– Måten dette ble håndtert på, særlig utfallet, er svært skuffende, sa Hongkongs øverste leder Donald Tsang mandag kveld.

Les også: Syv gisler drept

Tsang klagde over at han hele dagen mens dramaet utfoldet seg, ikke hadde greid å få kontakt med Filippinenes president Benigno Aquino.

Kinas utenriksminister Yang Jiechi ringte til sin filippinske kollega for å uttrykke kinesiske myndigheters sjokk og kreve en grundig etterforskning. I Manila krevde Kinas ambassade at filippinske myndigheter tar konkrete skritt for å sikre at kinesiske borgere i landet er trygge.

Forsvarer seg

Politiet i Manila forsøkte å forsvare seg, men innrømmet likevel at alt ikke gikk som det skulle da de prøvde å løse gisselkrisen.

Politimennene fyrte av skurer av kuler mot bussen og knuste vinduene med slegger da de prøvde å storme den. Men de måtte likevel vente hjelpeløst utenfor bussen mens kapreren brukte passasjerene som menneskelige skjold.

Norsk vitne: - Reiselederen var hysterisk

Dramaet endte da de skjøt tåregass inn i bussen og en skarpskytter skjøt kapreren i hodet. Men da var de fleste av turistene som var igjen på bussen, drept.

Kapreren slapp fri ni av passasjerene, blant dem flere barn, før skytingen begynte.

Innrømmer feil

– Vi ser at det ble begått feil når det gjelder kapasiteten, taktikken og framgangsmåten. Vi skal nå gjøre en undersøkelse av dette, sa politisjef Leocadio Sanchez som ledet operasjonen.

Også president Aquino sa at feil ble begått og at hele dramaet skal etterforskes. Han sa det blant annet var en feil å la hele dramaet gå på TV slik at kapreren selv kunne følge med på politiets taktikk.

Aquino insisterte likevel på at det var riktig å vente i ti timer før bussen ble stormet, fordi politiet trodde det skulle være mulig å forhandle fram en løsning.

Avisene fulle av bilder

Avisene i Hongkong var tirsdag fulle av grufulle bilder av kaoset da filippinsk politi stormet bussen og åtte av de 22 turistene fra Hongkong, ble drept i kuleregnet.

– Det var så mange mennesker på bussen, og ingen kom for å redde oss. Vi var redde i så mange timer. Det var så grusomt, klagde en av de overlevende som identifiserte seg som Mrs. Leung.

Ifølge mediene i Hongkong døde Mrs Leungs mann i kuleregnet mens han prøvde å beskytte sin kone. Parets tre barn på 14, 18 og 21 var også på bussen, og det er uklart hvordan det er gått med dem, ifølge politiet.

Dramaet begynte da en forbitret og oppsagt politimann kapret bussen og holdt passasjerene som gisler i sentrum av Manila. Da forhandlingene brøt sammen, stormet politiet bussen og drepte gisseltakeren. (©NTB)