Dødt løp i Australia

Australias statsminister Julia Gillard må ha støtte fra De grønne og uavhengige for å fortsette som regjeringssjef etter at hennes sosialdemokratiske parti gikk kraftig tilbake ved valget lørdag. Foto: REUTERS / Mick Tsikas / SCANPIX. Les mer Lukk

Australias to store partier ligger an til å få like mange mandater i nasjonalforsamlingen. Men ingen av dem får flertall.

Det sier en respektert ekspert og analytiker, Antony Green, som bruker dataanalyse med algoritmer til å utarbeide prognoser av valgresultatet.

Han sier at Labor og den liberalkonservative opposisjonen får 73 mandater hver, mens det trengs 76 for å få flertall.

Tre uavhengige representanter som står de konservative nærmest, og en representant for De grønne fyller de fire siste plassene.

Den endelige opptellingen etter valget lørdag kan ta en uke å gjøre ferdig. Greens tall kan endre seg etter hvert som 2 millioner poststemmer og forhåndsstemmer blir talt opp.

Valgkommisjonens foreløpige offisielle tall er at de to store partiene får 71 mandater hver, mens TV-kanalen ABCs opptelling gir Labor 73 mandater og de konservative 70.

Valgkommisjonen opplyser at De grønne har vunnet ett mandat, mens fire mandater fortsatt ikke er klare.

Det er første gang på 70 år at ingen av partiene får rent flertall i den australske nasjonalforsamlingen.

Lederne for de to blokkene, statsminister Julia Gillard og opposisjonslederen Tony Abbott, har reist til hovedstaden Canberra for å begynne forhandlingene med de uavhengige som blir tungen på vektskålen.

Labor har tapt 5,4 prosentpoeng ved valget, mens De grønne har gjort sitt beste valg noensinne etter at begge de to store har vært uklare når det gjelder klimaendringer.