Joly stiller som presidentkandidat

Eva Joly skal ha bestemt seg for å stille som presidentkandidat i 2012. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / SCANPIX Les mer Lukk

Eva Joly stiller som kandidat i presidentvalget i Frankrike i 2012.

66 år gamle Joly, som er både norsk og fransk statsborger, sitter i dag i EU-parlamentet for Europe Ècologie. Hun bekreftet lørdag overfor NRK at hun stiller i valget i 2012.

– Det er en enorm utfordring, men det er måten man gjennomlever den på, som teller, sa hun ifølge kanalen på Miljøpartiet De grønnes sommersamling i Nantes.

– Så hvis jeg havner i den situasjonen, ville jeg sett på det som et eventyr, et kollektivt eventyr, noe jeg ville gjøre sammen med andre.

Alternativ

Et mulig samarbeid med sosialistpartiet kan gi et alternativ til president Nicolas Sarkozy som kan føre Joly til presidentpalasset eller statsministerstolen, melder NRK.

Joly er internasjonalt kjent som korrupsjonsjeger og er utdannet jurist. Hun fikk stor oppmerksomhet da hun rullet opp den svært omfattende Elf-saken i Frankrike på 90-tallet, en korrupsjonssak med forgreininger inn i de innerste politiske sirkler.

Drapstruet

Saken førte også med seg drapstrusler mot Joly, som også har vært tilknyttet norske myndigheters arbeid mot korrupsjon og økonomisk kriminalitet.

I det siste har hun markert seg som en krass kritiker av Sarkozys avgjørelse om å utvise personer fra romfolket. Hun beskriver blant annet presidentens kampanje som «svært fascistisk».

– Kampanjen er en provokasjon og statlig rasisme, sa Joly om avgjørelsen i uken som gikk. (©NTB)