– Løs motorslange var årsak til Mandal-ulykken

Danske Søren Thuesen (midten) reiser fra Sørlandet sykehus torsdag kveld. Fire av de andre om bord i båten er savnet. Foto: Henrik Hanselmann / Scanpix. Les mer Lukk

En dansk avis skriver at en løsnet motorslange var årsaken til at de seks som forliste i Mandal, ikke kom seg til land. Politiet betegner opplysningene som sannsynlige.

Nettavisen B.T. bringer lørdag det som skal være de to overlevende etter ulykken, Søren Thuesen og Niels Højlund, sine egne forklaringer på hva som skjedde i forkant av forliset onsdag.

Ifølge en av deltakerne på de to danskenes møte i Århus med de pårørende etter ulykken, skal de ha forklart at båten var bare 20 meter fra land da en slange til båtens motor løsnet fra tilkoblingen og falt i vannet i bunnen av båten.

Tidligere har det blitt spekulert i at bensinmangel var årsaken.

20 meter fra land

De seks kameratene forsøkte desperat å koble på slangen, men dette lyktes ikke, og båten drev dermed bare lengre og lengre til havs. Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen i Mandal bekrefter at historien høres riktig ut.

– Det høres riktig ut at de kun var 20 meter fra land da motoren stoppet. Jeg kan ikke med sikkerhet si hvorfor motoren stanset, men det er riktig at slangen traff vann i bunnen av båten og at de unge mennene om bord ikke fikk den ordentlig på igjen, sier Gabrielsen til B.T.

Lørdag ble det funnet en bag drivende utenfor Haugesund, over 20 mil fra Mandal, som politiet har fått bekreftet at stammer fra den forliste båten, skriver Fædrelandsvennen.

Bensin vanligst

Daglig leder Trond Kristiansen ved Tregde feriesenter i Mandal sa fredag til NTB at den vanligste grunnen til ulykker til sjøs er tom bensintank. Flere ganger i løpet av sesongen må han ut og bistå feriegjester i området hvor de seks danskene forliste.

– Enten er det tom bensintank, ledninger som har løsnet, eller batteriet som er flatt. Alle vet jo at når man leier en bil, må man også huske å fylle tanken etter hvert. Det ser ut til at turistene glemmer dette når de leier en båt, sa Kristiansen til NTB.

Ingen av de seks danskene i ulykkesbåten hadde med seg redningsvest da de dro på fisketur. Kristiansen sier at han er nøye med at turister må skrive under på at de har med slike når de leier båt av ham.

– Når de leier båt må de alle skrive under på at de har mottatt redningsvest, selv om vi ikke alltid kan kontrollere at de bruker dem. I tillegg får de med seg et skriv med feriesenterets telefonnummer og nummer til politi og redningssentral, sier Kristiansen. (©NTB)