Julia Gillard: Vil vinne folket etter dolkestøt

Australias statsminister Julia Gillard, fra partiet Labor, kjemper for å beholde jobben ved lørdagens valg. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

To måneder etter at Julia Gillard ble statsminister etter et internt oppgjør i det australske arbeiderpartiet, sliter hun med imaget som maktsyk politisk snikmorder.

Hennes forgjenger Kevin Rudd lå dårlig an på meningsmålingene, men det vakte oppsikt at en statsminister i sin første mandatperiode ble tvunget til å gå etter et partiopprør ledet av hans egen visestatsminister.

Gillards motiver er blitt trukket i tvil. Mange mente hun viste stor vilje til å vende seg mot sin sjef og for liten vilje til å arbeide for en kursendring innad i regjeringen.

Mange har også stusset over den raske forandringen fra resolutt dolkestikker til munter kvinne i valgkampen. At Australias første kvinnelige statsminister er samboer, barnløs og erklært ateist blir også brukt mot henne.

Den 48 år gamle walisiskfødte advokaten satser på å snu meningsmålingene ved legge om valgkampen og møte folket ansikt til ansikt.

Hun har ikke gitt uttrykk for noen store politiske visjoner for det australske samfunnet eller landets rolle i verdenssamfunnet, hevdes det. Hun representerer ingen politisk kursendring i forhold til Rudd. Misnøyen med Rudd gikk på hans egenrådige ledestil og sviktende evne til å selge budskapet.

Gillard har gått gradene i partiet og regnes som en god debattant, ustoppelig og munter. Hun drar nytte av sin erfaring fra rettssalene i politikken. (©NTB)