Tony Abbott: Gudfryktig machomann

Tony Abbott er de liberalkonservatives statsministerkandidat ved valget i Australia lørdag. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Anthony «Tony» Abbott er kanskje det mest usannsynlige statsministeremnet av de fire lederne den liberalkonservative alliansen i Australia har hatt på like mange år.

Den 52 år gamle frivillige brannmannen, livredderen og amatørbokseren gjennomføre tidligere i år en såkalt ironman-konkurranse bestående av 3,8 kilometer svømming, 180 kilometer sykling og et løp på 48 kilometer. Alt på den respektable tiden 14 timer.

Da den tidligere katolske prestestudenten Abbott ble valgt til partileder i desember, anså mange ham som lite valgbar på grunn av høyrevidde synspunkter og et rykte for vingling i enkeltsaker. Abbott har også innrømmet at han har problemer med å tøyle sitt temperament.

Sjokkbølgene etter partikuppet hos motstanderen Labor tidligere i år har fått Abbott til å øyne seier for partiet, som hadde sine glansdager under John Howards 11-årige styre fram til 2007.

Han fastholder at den mer moderate profilen han nå har inntatt, er et uttrykk for en ideologisk modning.

Abbott som har sittet 16 år i parlamentet, 10 av dem som minister under Howard, er kjent som frittalende og har blant annet omtalt klimaendringene som «rent tøv». Abbott ledet også en tid kampanjen for å bevare Australias bånd til det britiske monarkiet.

Samtidig har han trolig tilbrakt mer tid med Australias urbefolkning aboriginene enn noen annen australsk parlamentariker. Han anser betalt foreldrepermisjon som sin største politiske bedrift. (©NTB)