Valgdagsmålinger viser seier til Gillard

Australias sittende statsminister Julia Gillard (t.v.) har en hårfin ledelse på sin konservative utfordrer Tony Abbott, viser valgdagsmålinger. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Julia Gillard ligger an til å bli Australias første valgte kvinnelige statsminister i det mest spennende valget i landet på flere årtier.

Fakta om valget i Australia  

* Valgdeltakelse er obligatorisk for Australias 14 millioner stemmeberettigede

* Alle de 150 setene i underhuset og halvparten av de 76 setene i Senatet er på valg

* Sittende statsminister Julia Gillard overtok som partileder for Labor og regjeringssjef i juni, da Kevin Rudd trakk seg fordi han hadde mistet partiets støtte.

* Hennes motkandidat Anthony «Tony» Abbott har siden i fjor vært leder for De Liberale og Den liberalnasjonale alliansen. Han hadde i årene 1998–2007 diverse ministerstillinger i John Howards regjering.

(Kilde: NTB, BBC) (©NTB)

Men ifølge talsmenn for både Gillards Labor-parti og opposisjonen blir en situasjon der ingen av partiene får flertall, såkalt «hengende parlament», stadig mer sannsynlig.

Da drøyt halvparten av stemmene var talt opp, hadde Labor-partiet sikret seg 66 av setene i nasjonalforsamlingen, mens den liberalkonservative opposisjonen, ledet av Tony Abbott, hadde fått 59 seter.

Labor behøver altså bare ni seter til for å få flertall i underhuset, som har 150 plasser.

Men valgdagsmålingene har vist store svingninger i de mest folkerike delstatene Queensland og New South Wales, der valget i realiteten vil bli avgjort. Opptellingen i Queensland viser så langt at opposisjonen ligger godt foran Labor, som har fått en tilbakegang på ni prosent.

Les mer: Julia Gillard: Vil vinne folket etter dolkestøt

Tony Abbott: Gudfryktig machomann

– Tøft og tett

Gillard, som er Australias første kvinnelige statsminister, tok makten fra tidligere statsminister Kevin Rudd i et internt partikupp for to måneder siden.

– Dette er en tøff og tett konkurranse, men jeg gjør det jeg kan, sa Gillard da hun avla stemmen sin i et valglokale nær hjemmet i en forstad til Melbourne.

Både Gillard og Abbott drev valgkamp til det siste i et forsøk på å dreie valgresultatet i sin favør. Abbott, som er mest kjent for sine sportslige bedrifter, har så langt hatt mest framgang i valgkampen.

– Dette er en stor dag for vårt land, sa Abbott, som avla stemme etter å ha grillet på stranda i Sydney.

– Dette er en dag da vi kan stemme ut en dårlig regjering, slo han fast.

Stemmer grønt

Men også De grønne ser ut til å ha gjort det godt i valget. Så langt ser partiet ut til å ha fått rundt 11 prosent av stemmene, viser tall fra Australias valgkommisjon.

– I natt vil det handle mer om De grønne enn noen hadde ventet, sier den tidligere konservative ministeren Mal Brough til Seven Network.

Det kan slå heldig ut for Labor, som kan få stemmene fra De grønnes velgere dersom resultatet blir et hengende parlament, på grunn av Australias kompliserte system med enkeltmannskretser.

Valgdeltakelse er obligatorisk i Australia, som har om lag 14 millioner stemmeberettigede. Valglokalene stengte klokka 10 norsk tid lørdag, men det endelige resultatet kan trolig ikke ventes før lørdag kveld. (©NTB)