Norges beste skuespillere er fra utlandet

Hermann Sabado og Agnieszka Grochowska i rollene som Axel og Maria i en scene fra Upperdog. Upperdog ble kåret til årets beste film under fredagens Amandashow, mens Grochowska fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller. Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Friland Film Les mer Lukk

Mens svenske Stellan Skarsgård stakk av med Amandaprisen som beste mannlige skuespiller, ble polske Agnieszka Grochowska berømmet som beste kvinnelige skuespiller i Haugesund fredag kveld.

Dette er vinnerne av Amanda-prisene i 2010:  

Beste norske kinofilm

«Upperdog», produsenter Asle Vatn og Christian Fredrik Martin for Friland Film.

Beste barnefilm

«Knerten», regi Åsleik Engmark.

Beste regi

Sara Johnsen for «Upperdog».

Beste kvinnelige skuespiller

Agnieszka Grochowska, «Upperdog».

Beste mannlige skuespiller

Stellan Skarsgård, «En ganske snill mann».

Beste kvinnelige birolle

Gunilla Röör, «Engelen».

Beste mannlige birolle

Ingar Helge Gimle, En helt vanlig dag på jobben".

Beste filmmanus

Gunnar Vikene og Torun Lian, «Vegas».

Beste foto

John Andreas Andersen, «Upperdog».

Beste produksjonsdesign / scenografi

Harald Egede-Nissen, «Knerten».

Beste visuelle effekter

Qvisten Animation v/Ove Heiborg, «Knerten».

Beste musikk

Thomas Dybdahl, «Rottenetter».

Beste klipp

Zaklina Stojcevska, «Upperdog».

Beste lyddesign

Tormod Ringnes (Storyline Studios), «Pelle politibil går i vannet».

Beste kortfilm

«Samaritanen», regi Magnus Mork, produsent Medieoperatørene.

Beste dokumentarfilm

«Brødre i krig», regi Øystein Rakkenes, produsent Pål Chr. Buntz for Mpower media.

Beste utenlandske kinofilm

«Det hvite båndet», regi Michael Haneke, distributør Arthaus.

Amandakomiteens Gullklapper

Andrzej Kiwala.

Amandakomiteens Ærespris

Henny Moan.

Folkets Amanda

«Engelen», regi og manus Margreth Olin, produsent Thomas Robsahm.

Skarsgård fikk prisen for rollen som drapsdømte Ulrik i «En ganske snill mann». 30 år gamle Agnieszka Grochowska har allerede et stort filmnavn i hjemlandet, men rollen som hushjelpen Maria i «Upperdog» var hennes debut for et norsk publikum.

– Stellan har over mange år levert solide prestasjoner i en rekke norske filmer, så dette var helt fortjent, sa regissør Hans Petter Moland som tok i mot prisen på vegne av Skarsgård.

Fem priser

Det var 26. gang Amandaprisen ble delt ut. I konkurranse med 17 andre filmer ble Sara Johnsens «Upperdog» belønnet med hele fem priser, blant annet beste norske kinofilm og beste regi. Også barnefilmen om Anne-Cath. Vestlys «Knerten» stakk av gårde med tre priser: Beste barnefilm, beste visuelle effekter og beste produksjonsdesign.

Mest rørt var likevel kanskje Henny Moan som for sitt lange og trofaste forhold til norsk filmbransje ble tildelt Amandakomitéens ærespris. Moan fikk tilbud om roller i Hollywood etter sin prestasjon i Arne Skouens «Ni Liv» allerede i 1959, men valgte å bli i Norge. Til sammen har Moan spilt i 26 filmer, blant annet legendariske «De dødes tjern» fra 1958.

– Jeg er helt overveldet. Jeg begriper ikke dette. Jeg må sende hilsen til forrige århundre, sa hun og nevnte flere av de største i norsk filmhistorie.

«Engelen» vant folket

Margreth Olins dramatiske og sterke film «Engelen» fikk prisen for beste kvinnelige birolle, men fikk i tillegg kanskje den gjeveste og samtidig mest uventede prisen, nemlig Folkets Amanda. Prisen som avgjøres ved avstemming over internett og historien om rusavhengige Lea, spilt av Maria Bonnevie, har tydelig gjort inntrykk på de over 110.000 som så filmen på kino.

– Vi har fått ekstremt mange tilbakemeldinger fra dem som har sett filmen, så mange av dem har vel stemt på oss. Det er uansett veldig uventet og veldig hyggelig, sier Olin til NTB.

– Det har vært tøft arbeid å skrive denne historien, så det er fantastisk at publikum også ser den, legger hun til.

De øvrige prisene ble jevnt fordelt over fjorårets norske filmproduksjon. Norske filmer har vært gjennom et stort løft de siste årene, noe som også preger antallet priser. Barnefilmprisen er ny av året, men det var skarp konkurranse i klassen. Foruten Åsleik Engmarks «Knerten» var «Julenatt i Blåfjell» og «Bestevenner» nominert.

– Jeg er jo bare en turist i filmbransjen og skulle egentlig ikke vært her i det hele tatt, sa en tydelig rørt Engmark.

Overrasket

En overraskelse for mange var at Hans Petter Molands «En ganske snill mann» ikke vant i flere kategorier enn Beste mannlige skuespiller. Filmen har gått sin seiersgang i utlandet og fikk den anerkjente publikumsprisen under festivalen i Berlin i februar. I høst skal den settes opp i Los Angeles og New York.

– Jeg skal ikke kommentere dette, men det er tydeligvis ikke noe sjakktrekk å være med i hovedkonkurransen i Berlin, sier Moland til NTB etter utdelingen.

Beste manus gikk til Gunnar Vikene og Torun Lian for ungdomsfilmen «Vegas».

Ingar Helge Gimle fikk prisen for beste mannlige birolle. I filmen «En helt vanlig dag på jobben» spiller han kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby, og hans forhold til Se og Hør-journalist Håvard Melnæs.

– Jeg har forsøkt å yte Sven O. Høiby noe rettferdighet ved å forsvare ham litt. Han bommet litt i livet, men det har vi alle. Jeg ble glad i ham under arbeidet med filmen, sier Gimle.