Klart for fredssamtaler i Washington

Midtøstenkvartetten inviterer Israels statsminister Benjamin Netanyahu (bildet) og palestinernes president Mahmoud Abbas til Washington 2. september, for å gjenoppta direkte fredsforhandlinger. (Foto: REUTERS/SCANPIX) Les mer Lukk

Israel og palestinerne vil bli invitert til fredsforhandlinger i Washington 2. september, opplyser diplomatiske kilder.

Utsendinger for den såkalte Midtøstenkvartetten, som består av FN, EU, USA og Russland ble enige om dette torsdag, og de regner med at både Israel og palestinerne vil takke ja til å delta, sier kildene.

President Barack Obama vil selv være til stede nå partene setter seg til forhandlingsbordet, sier kildene. En formell kunngjøring er ventet fredag.

Hektisk diplomati

Det har pågått et hektisk diplomati den siste tiden for å få Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas til å gjenoppta forhandlingene om en endelig fredsavtale.

Palestinerne trakk seg fra forrige forhandlingsrunde da Israel innledet en storoffensiv mot Gazastripen i desember 2008. Nærmere 1.400 palestinere ble drept i offensiven, over halvparten av dem sivile.

Abbas har også nektet å forhandle videre før Israel stanser byggeaktiviteten i bosetningene, noe israelerne ikke har vært villige til å gå med på.

Midtøstenkvartetten har lenge presset på for en ny forhandlingsrunde, og president Barack Obama har gjentatte ganger tatt til orde for det samme.

Torsdag kveld opplyste en talsmann for utenriksminister Hillary Clinton at partene var «svært, svært nær å bli enige om å starte direkte forhandlinger».

Hjemlig motstand

Dersom Abbas og Netanyahu setter seg til forhandlingsbordet, vil de imidlertid hisse på seg hjemlige motstandere, hver på sin kant.

Elleve palestinske grupper med Hamas i spissen sa nylig tvert nei til å gjenoppta forhandlingene og hevdet at dette ville være å gi etter for press fra USA.

– Gjenopptakelse av direkte forhandlinger vil tjene USAs og sionistenes mål om å likvidere det palestinske folks nasjonale rettigheter, het det i kunngjøringen fra de elleve gruppene.

Flertall

Hamas-bevegelsens politiske leder Khaled Meshaal hevder de elleve gruppene representerer et flertall av palestinerne, noe han for så vidt har rett i dersom man legger forrige valgresultat i de palestinske områdene til grunn.

Hamas vant valget i 2006, og Abbas og hans Fatah-bevegelse tok nederlaget svært tungt. Det hele endte med åpen konflikt på Gazastripen, der Hamas til slutt jaget ut de Fatah-dominerte sikkerhetsstyrkene.

Hamas har siden styrt Gazastripen, mens Abbas har opprettet en overgangsregjering på Vestbredden. Forsøk på forsoning har til nå vært mislykket.

Ett års frist

Midtøstenkvartetten kommer trolig til å gi Israel og palestinerne ett år på å komme fram til enighet om en fredsavtale som skal munne ut i en palestinsk stat, basert på grensene som eksisterte før Israel okkuperte Vestbredden i 1967.

Hamas har gjort det klart at de kan leve i fred med Israel dersom israelerne trekker seg ut av de okkuperte områdene, men fra israelsk side blir alle forsøk på å stille slike betingelser for forhandlinger avvist.

– Israel er ikke villig til å gå med på at det snikes inn forhåndsbetingelser via bakdøren ved at kvartettens kunngjøring blir gjort til utgangspunkt for forhandlingene, sier en israelsk regjeringskilde til avisen Haaretz. (©NTB)

Les også: Palestinske grupper sier nei til forhandlinger

Palestinske grupper sier nei til forhandlinger

- Direkte fredsforhandlinger i nær framtid

Støre er optimistisk til direkte forhandlinger i Midtøsten

Støre i Midtøsten under forhandlingsinnspurt

- Nær direkte samtaler

Obama vurderer egen fredsplan for Midtøsten

- Israel ønsker ingen fredsavtale

Israelsk bosetningsblunder skaper storm

Obama krever større Midtøsten-innsats

Vil kunngjøre palestinsk stat innen to år

Ti utfordringer for Obama i Midtøsten