– Håper de finner de savnede danskene

Esther og Normann Vågsvoll tror ikke at de fire savnede danskene blir funnet i live. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix. Les mer Lukk

Esther og Normann Vågsvoll på Skjernøya har liten tro på at de fire savnede danskene blir funnet i live. Det var dette ekteparet som tok imot 24-åringen som svømte og gikk nesten 7 kilometer for å varsle om båtulykken utenfor Mandal onsdag kveld.

– Vi håper de finner dem, men jeg tror det er nesten umulig å finne dem i live etter så mange timer, sier Esther Vågsvoll til NTB.

Hun forteller at 24-åringen som ringte på døren deres litt før klokken 23 onsdag kveld, var helt sikker på at i hvert fall to av kameratene hans var druknet.

– Han sa at han hadde prøvd å redde tre av dem som var havnet i sjøen, men måtte gi opp. Tredjemann klarte han å hjelpe i land på Sandøy, der han senere ble plukket opp av redningsmannskaper.

Utmattet, men klar

Hun forteller at unggutten som sto utenfor huset deres sent på kvelden, var fortvilet, utmattet og kald etter den lange svømmeturen.

– Men han var forbausende klar og ba oss ringe Hovedredningssentralen før han satte seg ved kjøkkenbordet for å skrive ned navnene på alle de seks som var med i båten. Han skrev ned hvem som hadde druknet og hvem som satt på Sandøy, forteller Esther Vågsvoll.

Først etter at Hovedredningssentralen og AMK var varslet, fikk han en varm dusj, tørt tøy og mat og drikke.

– Han fikk en tørr truse, en T-skjorte og en gammel kjæledress som var stor nok. Og tjukke sokker etter at jeg hadde plastret og bandasjert føttene hans, som var svært såre etter turen. Etterpå syntes både han og vi det gikk evigheter før ambulansepersonale kom og hentet ham. Han ønsket også å bli med redningsmannskapene ut i båt for å delta i letingen, sier den 72 år gamle kvinnen som var glad for å kunne hjelpe i en slik vanskelig situasjon.

– Det var ikke lett å falle i søvn etter denne hendelsen, sier hun.

Tilbød å hjelpe

Esther og Norman Vågsvoll forteller at flere av de lokale båteierne på Skjernøya tilbød seg å dra ut og lete etter de savnede danskene samme natt, men redningsledelsen frarådet dette på grunn av det dårlige været.

– Men det er jo de som bor her som kjenner forholdene her best, så jeg tror de kanskje kunne bidratt i letingen som nå kom veldig sent i gang, sier Esther Vågsvoll.

Ifølge kommuneoverlege Stein Grytten var det noen av de lokale fiskerne som deltok i letingen natt til torsdag. (©NTB)