Vil ha EU-plan for integrering av sigøynere

51 sigøynerleirer er blitt ødelagt av ordensmakten på president Sarkozys ordre. Han vil kaste ut flere hundre medlemmer av romfolket. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

De første av en gruppe sigøynere som er utvist fra Frankrike, er kommet til hjemlandet Romania. Romanias president vil ha en EU-plan for integrering.

Den franske regjeringen begynte torsdag utsendingen av rundt 700 sigøynere som er blitt pågrepet i sommer.

Flere titalls menn, kvinner og barn gikk av et fly som landet på en flyplass utenfor hovedstaden Bucuresti. En mann som sa han het Gabriel, opplyste at han hadde oppholdt seg i Grenoble med kone og to barn.

– Det var meget vanskelig. Vi var under press fra myndighetene hele tiden, sa han, men utelukket ikke at han kan komme til å reise til Frankrike igjen siden det ikke er noe arbeid å få i Romania.

Om bord i flyet var personer som hadde gått med på såkalt frivillig retur. Voksne får da med seg 300 euro og mindreårige 100 euro på reisen.

Resten av de rundt 700 sigøynerne som er utvist, blir satt på fly til Romania og Bulgaria i puljer i løpet av de kommende ukene.

EU-plan

Romanias president Traian Basescu sa i Bucuresti at utvisningene viser behovet for en EU-omfattende plan for integrering av sigøynerne.

– Det som er skjedd i Paris, viser at vi må ha en integreringsplan over hele Europa for romfolket, sa han til journalister.

En tidligere oppfordring til det samme hadde ikke ført til noe fordi noen stater, som han ikke navnga, hadde ment at noe slikt ikke var nødvendig.

Basescu sa han forsto at sigøynerleirer utenfor franske byer hadde skapt problemer.

– Men vi støtter også hver eneste innbyggers rett til å reise fritt i EU, tilføyde han.

– Fascistisk

Norsk-franske Eva Joly, som sitter i EU-parlamentet for De grønne, beskriver president Nicolas Sarkozys tiltak som «svært fascistisk».

– Kampanjen er en provokasjon og statlig rasisme, sier Joly til Paris Match.

Hun mener Sarkozy gjør romfolket til syndebukker.

I et forsøk på å hindre at de utviste vender tilbake og på nytt får penger for å reise ut av landet, vil myndighetene samle inn biometriske data fra dem, melder nettstedet EU Observer.

Kritikerne i opposisjonen mener Sarkozys kampanje er et frieri til innvandringsmotstanderne og et forsøk på å vinne ytre høyres stemmer i presidentvalget i 2012. Men også medlemmer av presidentens eget UMP-parti hever røsten.

50 leire revet

Det finnes anslagsvis 15.000 sigøynere, eller romer, med østeuropeisk bakgrunn i Frankrike i dag. Mange bor i lovlige leirer, mens andre har opprettet uformelle bosetninger og flyttet inn i tomme bygninger.

Fransk politi har hittil revet over 50 av sigøynernes leirer under den svært omstridte kampanjen de siste ukene. Sarkozy har lovet å stenge hundrevis av ulovlige leirer i løpet av året. Tiltakene inngår i det han omtaler som en «krig mot kriminalitet».

Andre verdenskrig

Et annet medlem av Sarkozys parti har sammenlignet pågripelsene av romfolk med nazistenes oppsamling og deportasjon av jøder under andre verdenskrig.

Den franske innvandringsministeren peker på at utvisningen av folk uten lovlig opphold ikke er noe nytt, og at torsdagens avganger til Bulgaria og Romania er de 25. i rekken.

– Dette er rutineflyginger med utlendinger som oppholder seg ulovlig i Frankrike, sier han.

FN har nylig fordømt en «klar økning av rasisme og antisemittisme» i Frankrike. Amnesty International mener det funnet sted «alvorlige brudd på menneskerettighetene» og kritiserer EU for å la være å gripe fatt i de underliggende årsakene til problemet, skriver The Guardian.

Også Det europeiske senteret for romfolkets rettigheter (ERRC) kritiserer EU. (©NTB)