Fire savnet etter båtulykke – to svømte i land

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen deltok under redningsaksjonen etter at en båt med 6 personer havarerte utenfor Mandal onsdag. Foto: Martin Næss Kristiansen / Lindesnes Avis / Scanpix Les mer Lukk

To menn i 20-årene klarte å svømme i land etter at en båt med seks danske menn kantret ved Mandal onsdag. Politiet har fortsatt håp om å finne flere i live.

Politiet fikk melding om ulykken klokken 22.48, mange timer etter at det dramatiske forliset skjedde. Kantringen skjedde trolig mellom Hellersøy og Maurholmen mot Hellefjorden ved Sandøy. To av de seks danskene på båten klarte å svømme i land på en holme like ved ulykkesstedet. En av dem svømte videre i den voldsomme sjøen og fikk til slutt varslet AMK-sentralen om at båten hadde gått ned ved Skjernøya.

– Den ene som klarte å svømme i land, har sikkert svømt tre-fire kilometer. Han må være en tøff kar, konstaterer operasjonsleder Hans Petter Osaland i Agder politidistrikt overfor NTB.

Politistasjonssjef Bjart Gabrielsen ved Mandal politistasjon karakteriserer den unge danske mannens svømmetur tilbake til Rossnes sørøst på Skjernøy som en formidabel innsats.

– Det har vært en særdeles strabasiøs ferd, sier Gabrielsen til NRK.

Håper fortsatt

Innsatsleder Tor Damkås i politiet opplyser til NTB torsdag formiddag i 11-tiden at prioritet én er å søke på øyer og holmer rundt ulykkesstedet. Han sier det ikke er umulig at noen av de savnede danskene kan være i live.

– Jeg tror det er håp om at de savnede er i live dersom de klarte å komme seg på land, sier Damkås til NTB.

Troppsjef Brynjulf Bakklund i Sivilforsvaret forteller at det i første omgang ble forberedt søk med fire til fem lag.

– De søker på land langs sjøen på holmer og øyer utenfor Skjernøy. Foreløpig har vi 15 mann ute i søk, mens Røde Kors har satt i gang søk med 20 personer, opplyser Bakklund ved Sivilforsvarets base ved kapellet på Skjernøy.

To overlevde

Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) dro kameratene ut med båten i 12-tiden onsdag ettermiddag. Ulykken skjedde allerede én time senere.

– Danskene hadde lagt ut i en åpen 15-16 fot jolle på fisketur og ble tatt av brottsjø, sier pressetalsmann Einar Knudsen ved HRS til NTB. Båten er en ombygd tysk redningsbåt.

Mannen som svømte videre fra den første holmen, klarte til slutt å komme seg til Sandøya der han helt utslitt fikk varslet om ulykken.

– Han sto i bare trusa og ba oss ringe etter hjelp, sier Esther Vågsvoll til VG Nett. Hun tok imot den danske helten om lag klokka 22.45 onsdag kveld.

– Vi fikk han inn og ringte redningssentralen med en gang. Så fikk han dusjet, fikk i seg litt mat og vann. Og så måtte vi plastre noen sår på leggene og en tå, før vi fikk på ham klær, sier Vågsvoll.

Medtatt

Deretter ble en omfattende redningsaksjon satt i gang.

– Letingen har pågått hele natten med helikoptre fra Norge og Danmark. Status er at to menn er funnet i live. Begge er fraktet til sykehus. Den ene er i god form. Den andre er mannen som varslet om ulykken. Han hadde svømt over fjorden i flere timer for å varsle. Han er medtatt men i ok form. De øvrige fire mennene er fortsatt savnet, opplyser Knudsen.

Mannen som fikk varslet AMK-sentralen har forklart at han svømte i rundt to timer. Han kunne videre fortelle at to personer var druknet, men at ytterligere én person hadde klart å redde seg i land. De siste to visste han ikke hvordan det hadde gått med.

Trappes opp

Leteaksjonen ble torsdag morgen trappet kraftig opp, blant annet med et overvåkingsfly av typen Orion, kystvaktskipet Bergen og fregatten Helge Ingstad, samt flere politibåter. Lokalt politi satte også i gang strandsøk med bistand fra Røde Kors og Sivilforsvaret.

– Søkeområdet er på cirka 1.500 kvadratkilometer. Vi vurderer å utvide det dersom det ikke blir gjort funn, sier Einar Knudsen ved HRS.

Det var natt til torsdag en del vind i området og været ble ikke bedre utover morgenen da det blåste kuling og var til dels grov sjø i leteområdet. Sjøtemperaturen er mellom 15 og 17 grader.

Ingen av de seks danske kameratene hadde med seg redningsvester på fisketuren. Alle de pårørende var torsdag morgen varslet om ulykken. (©NTB)


Vis større kart(©NTB)