– Moskva-hete tok livet av flere tusen

Russlands statsminister Vladimir Putin og kriseminister Sergej Sjoigu deltok tirsdag på en seremoni for å hedre flygerne som har kjempet mot skogbrannene i Russland. Hetebølge kombinert med røyk fra de mange skogbrannene har gjort helsesituasjonen i Moskva og andre store byer svært vanskelig, og russiske myndigheter rapporterer om flere tusen dødsfall. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Flere tusen mennesker ser ut til å ha omkommet som følge av hetebølgen som rammet Moskva i juli. Og august ser ut til å forverre den triste statistikken.

Byen med over 10 millioner mennesker har lidd under en hetebølge siden slutten av juni, med temperaturer som har nådd oppunder 40 varmegrader enkelte dager.

Hetebølgen førte dessuten med seg branner som har tatt livet av minst 54 mennesker.

Heten, kombinert med røyk fra brannene, har vært en stor helsemessig belastning for russerne.

Les også: - Dødeligheten i Moskva doblet av smog

Ifølge den russiske demografen Boris Revitsj har 5.840 flere mennesker dødd i juli enn i samme måned i fjor. Revitsj mener flertallet av disse dødsfallene skyldes hetebølgen.

Helsedepartementet i Moskva opplyste 9. august at antallet dødsfall i byen var blitt fordoblet til 700 om dagen, og at heten er hovedårsaken til de fleste dødsfallene.

Den triste russiske dødsstatistikken er ikke enestående. Mellom 45.000 og 50.000 mennesker døde som følge av en hetebølge som rammet EU i 2003.

Les også: Frykter brannene skal spre radioaktivt nedfall

– Men det som gjør situasjonen i Moskva og andre store byer i det sentrale Russland annerledes, er at heten er kombinert med tung røyk som følge av skogbrannene, sier Revitsj.

– Naturen gjør et grusomt eksperiment med oss, legger han til.

Men nå ser det i hvert fall ut til at temperaturene er i ferd med å gå ned. Meteorologene varsler kjøligere vær til helgen, og luften over Moskva vil dermed også trolig bli renere. (©NTB)