Motstridende om moské nær Ground Zero

En kvinne på vei forbi bygningen i New York der amerikanske muslimer har planer om å bygge en moské og islamsk kultursenter. Bygningen ligger et par kvartaler unna tomta der World Trade Center sto før terrorangrepet i 2001. Nå forandrer initiativtakerne planene, ifølge den israelske avisen Haaretz. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Amerikanske muslimske ledere skal være i ferd med å trekke tilbake planene om å etablere en meget omstridt moské i New York. Men eieren av bygningen sier planene ligger fast.

Planene om å bygge en moské og et islamsk kultursenter like ved tomta der World Trade Center sto før al-Qaidas terrorangrep 11. september 2001, har utløst politisk storm i USA. Mange mener prosjektet er en provokasjon, og byggeplanen er i ferd med å bli et valgkamptema.

Etter at den israelske avisen Haaretz meldte om at muslimske ledere i New York ville endre planene, har tilhengerne av mosképlanen svart med at planene ligger fast.

– Etter planen

Eieren av bygningen der moskeen skal plasseres, Sharif El-Gamal, sier til nyhetsbyrået Reuters at Haaretz’ artikkel er feilaktig.

– Alt går på skinner, og vi jobber videre med denne beliggenheten, sier El-Gamal, sjef for selskapet Soho Properties.

Eiendommen som skal omgjøres til moské, ligger bare to gater unna Ground Zero, stedet der World Trade Center sto inntil de to tvillingtårnene ble rammet av hvert sitt passasjerfly kapret av islamske terrorister fra al-Qaida. Nesten 3.000 mennesker ble drept i angrepet.

Snuoperasjon

Etter at president Barack Obama fredag sa at muslimene har rett til å be hvor de vil, er lederne for prosjektet i ferd med å snu og trekke planene tilbake, skriver den israelske avisen Haaretz.com.

Avisen henviser til kilder «på innsiden» i New York og skriver at endringene vil bli offentliggjort i løpet av få dager. Muslimske religiøse ledere og næringslivsledere skal stå bak beslutningen.

Les også: Obama måtte presisere om mosképrosjekt

Det Haaretz betegner som «aktivister» blant New Yorks muslimer, skal ha skiftet syn og blitt overbevist om at det vil være bedre å komme kritikerne i møte enn å utløse ytterligere konfrontasjoner og bitterhet i befolkningen.

Det ryktes imidlertid også at det store byggeprosjektet mangler penger. Og president Obama har forklart at hans uttalelse i forbindelse med mottakelsen av muslimske ledere i Det hvite hus ikke var ment som støtte til konkrete byggeplaner.

Amerikansk valgkamp

Moskésaken har imidlertid også slått for fullt inn i den amerikanske valgkampen foran høstens mellomvalg, der Republikanerne vil forsøke å tilrive seg mer makt på bekostning av Demokratene. Demokratenes leder i Senatet, senator Harry Reid, har rykket ut og sagt klart at den planlagte moskeen bør bygges et annet sted.

Dermed har han trolig gått så langt som mulig uten å ta direkte avstand fra president Barack Obamas uttalelse.

Republikanerne har kastet seg på motstanden mot byggeplanene og bruker skarpe ord, også om retten til å bygge en moské på nettopp det stedet hvor prosjektet nå planlegges.

– Nazister har ikke rett til å sette opp sine symboler ved siden av Holocaustmuseet i Washington, sa den konservative republikaneren Newt Gingrich på TV-kanalen Fox mandag ifølge The New York Times.

– Vi ville heller ikke godta at japanerne lagde et minnested ved siden av Pearl Harbor. Det er ingen grunn til å godta en moské ved siden av World Trade Center, konkluderte han. (©NTB)