Håper på Kripos-svar om få dager

Politiet sperret av og undersøker et område ved Hagatjern ved Mjøndalen i Nedre Eiker etter at det lørdag ble funnet levninger der. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Les mer Lukk

Hvis Kripos har tilstrekkelige data i sitt savnet-arkiv, kan politiet i Buskerud i løpet av et par dager få svar på om den døde ved Hagatjern var fra distriktet.

– Vi kan ikke gjøre så mye politiarbeid i saken nå. Nå venter vi på Kripos, som gjør en søksjobb i sitt savnet-arkiv. Hvis de har tannstatus, fingeravtrykk og nok annen relevant informasjon om savnede personer, kan vi ha svar i løpet av noen dager. Hvis materialet ikke er komplett, tar det lengre tid å finne ut om den døde er meldt savnet, sier lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte, til NTB.

Politiet arbeider ikke ut fra en teori om at den døde kan være en polsk gjestearbeider, selv om det også er en mulighet.

Les også:Politiet tror levninger kan tilhøre gjestearbeider

– Badeplassen ved Hagatjern var et oppholdssted for polske gjestearbeidere for noen år siden, men at det er en polakk som er funnet er like sannsynlig eller usannsynlig som noe annet, mener lensmannen.

– Vi søker først mot savnede i Norge, så får man se. Når vi har svar på søk mot DNA og tannstatus og ikke har fått treff i Norge, må vi vurdere å ta kontakt utenlands. Men vi tar de enkle veiene først, sier lensmannen.

Funnsted sperret

Tirsdag skal politiet igjen snakke med dem som fant liket lørdag, for å få avhøret formelt ned på papiret

Kanskje blir det gjort nye søk på funnstedet.

– Det er fortsatt sperret av. Vi leter ikke etter noe spesielt, men sperrer det i tilfelle vi finner ut at vi skal søke igjen.

Området rundt den populære badestranda ved Hagatjern er et skjermet sted, hvor det er lett å få være i fred, sier Sorte.

Les også: Levningene i Nedre Eiker tilhører en mann

– Det er et sted hvor vi har funnet tjuvgods tidligere, det foregår sikkert omsetning, det har vært hyrdestunder her og det har overnattet utlendinger her. Vi holder alle muligheter åpne.

Tips

Politiet har fått inn en del tips, og vil gjerne ha flere, både om nye og gamle forsvinninger.

– Stort sett er det pårørende som forteller om folk som er blitt borte, men det er ikke snakk om nye savnede så vidt jeg kan se.

Den foreløpige rapporten fra Rettsmedisinsk institutt ble lagt fram mandag. Den viser at mannen som ble funnet nedgravd, var under 40 år og mellom 170 og 180 centimeter høy. Han kan ha ligget nedgravd i terrenget i høyst ti år.

– Det er mange som er meldt savnet i Norge i denne aldersgruppen. Vi kan bli nødt til å gå gjennom alle sakene, sier Sorte.

Per i dag er det 78 savnetmeldinger på menn mellom 20 og 40 år i Norge. (©NTB)