Tusenvis sørger over Love Parade-ofre

HEDRET OFRENE: En av arrangørene bak European Capital of Culture Fritz Pleitgen sto i stillhet like ved tunnelen der 21 mennesker mistet livet under minnemarkeringen lørdag 31. juli. Foto: Reuters/Scanpix. Les mer Lukk

Tusenvis av folk samlet seg i den tyske byen Duisburg lørdag for å minnes de 21 menneskene som omkom på tragisk vis under teknofestivalen Love Parade.

Tysklands statsminister Angela Merkel og president Christian Wulff var blant de flere hundre sørgende som deltok på en gudstjeneste lørdag morgen. Gudstjenesten ble sendt på storskjermer i og rundt Duisburgs fotballstadion, der flere tusen andre hadde møtt opp.

Et stort svart kors på flere meter var satt opp på gressmatten. Mange av dem som hadde møtt opp på stadion, hadde på seg svarte klær og gråt åpenlyst. Seremonien ble også direktesendt på tysk TV.

Før markeringen ringte kirkeklokkene rundt om i byen, og flaggene vaiet på halv stang.

Bilder på netthinnen

– Jeg var der og jobbet som frivillig og så alt som skjedde. En venn av meg ble skadd, sier Markus Spanke.

– Jeg kommer aldri til å glemme det.

Flere av dem som var vitner til ulykken, sliter med det de så.

– Vi var på festivalen og så alt sammen fra ei bru. Vi klarer ikke å få bildene av de panikkslagne menneskene ut av hodet, sier 21-åringen Phil Napeirala.

Les også: Her gikk alt galt

Senere lørdag var det ventet at 20.000 mennesker skulle delta i en marsj fra Duisburg togstasjon mot den smale tunnelen hvor panikken oppsto.

21 mennesker mistet livet da det brøt ut panikk i folkemengden. Blant de døde var sju utlendinger fra Australia, Italia, Nederland, Kina, Bosnia og Spania som hadde kommet til Duisburg for å delta på teknofestivalen.

Festivalen lagt ned

En person som derimot ikke var ventet å delta på minnemarkeringen, er byens ordfører, Adolf Sauerland. Demonstrasjoner er blitt gjennomført for å få ordføreren til å gå av etter forrige ukes tragiske ulykke.

En foreløpig politirapport gir derimot festivalens arrangører skylden for at det oppsto panikk i den overfylt tunnelen.

I et intervju med avisa Bild sier Rainer Schaller, mannen bak arrangementet, at det er myndighetene i Duisburg som sitter med det endelige ansvaret.

– Når myndighetene gir meg en tillatelse etter seks måneder med undersøkelser, en tillatelse som har blitt diskutert med alle parter, er jeg som arrangør nødt til å anta at alt vil fungere, sier han. Arrangørene har besluttet å legge ned teknofestivalen for godt.