Rettssirkus i gang etter BP-utslippet

OMFATTENDE: Det er en omfattende oppgave å rydde opp etter oljesølet i Mexicogolfen. Her jobber mannskap med å fjerne olje fra en sump ved Cocodrie i Louisiana. Foto: Reuters/Scanpix. Les mer Lukk

Oljeselskapet BP må forberede seg på århundrets rettsprosess etter oljeutslippet i Mexicogolfen. Det er ventet en flodbølge av søksmål i kjølvannet av katastrofen.

Oljeselskapet BP må forberede seg på århundrets rettsprosess etter oljeutslippet i Mexicogolfen. Det er ventet en flodbølge av søksmål i kjølvannet av katastrofen.

Torsdag ble det gjennomført en høring ved domstolen i Boise i delstaten Idaho, der et panel på sju dommere skal undersøke om noen av de 200 søksmålene mot BP kan samkjøres.

Både pårørende til de elleve som ble drept i ulykken på oljeriggen Deepwater Horizon, fiskere, investorer og grunneiere har varslet at de vil gå til sak mot det britiske oljeselskapet.

– Sirkus

Torsdag strømmet advokater til Boise for å legge fram sine saker foran et særskilt dommerpanel som skal få orden på de mange søksmålene.

– Det vil være flere advokater i rettssalen enn i hele Boise. Dette kommer til å bli et sirkus, sier advokat Mark Lanier fra Houston.

Dommerne skal også avgjøre hvor det endelige rettsoppgjøret skal skje. Mange av saksøkerne ønsker at rettssaken skal holdes i Louisiana eller Alabama, de to delstatene som er blitt hardest rammet av oljeutslippet, mens BP ønsker at oppgjøret skal finne sted i Houston i Texas, der selskapet har sitt hovedkvarter.

Shell-tap

I tillegg varsler oljeselskapet Shell at de kan komme til å saksøke BP for tapene de ble påført da president Barack Obama innførte et forbud mot dypvannsboring etter katastrofen i Mexicogolfen den 20. april.

Sju av Shells plattformer ble dermed satt ut av drift. Ifølge Shell vil dette medføre en reduksjon i oljeproduksjonen på nesten tre millioner fat i år.

Prøvekjøring

En avgjørelse er ventet å bli tatt først om cirka to uker, men møtet gir advokatene en gyllen mulighet til å prøvekjøre argumentene som de kan bruke under rettssaken. Den kan komme til å vare i opptil et år, og omtales allerede som århundrets rettsprosess i USA.

Oljeutslippet i Mexicogolfen er den verste miljøkatastrofen i USAs historie, og BP har regnet ut at ulykken vil koste selskapet nesten 200 milliarder kroner.